Bolognaival töltött palacsinta rántva
sponsored links
Ma van húshagyókedd, a farsangi szezon utolsó napja. A név a böjt kezdetére utal, ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani, és bõséges étkezést folytatni. Ezért a régiek húshagyókedden a megmaradt tojásokból, vajból, zsírból palacsintát készítettek, ezért kapta ez a nap a Palacsinta Nap elnevezést is.
Volt némi maradék bolognai ragum, ezért ezzel és némi sajttal töltve palacsintákat sütöttem a nap tiszteletére.
Volt némi maradék bolognai ragum, ezért ezzel és némi sajttal töltve palacsintákat sütöttem a nap tiszteletére.
Hozzávalók 4 fõre:
Palacsintához:
- 3 nagyobb tojás
- 1 kk só
- 12 púpos ek liszt
- 4,8 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 8 púpos ek maradék bolognai ragu
- 5 dkg sajt
Panírozáshoz:
- 10 dkg liszt
- 2 nagyobb tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
A palacsintákhoz a tojásokat egy tálba ütjük, beleszórjuk a sót, habosra keverjük.
Belekanalazzuk a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük.
Legvégül beleöntjük az olajat.
A palacsintákat közepes lángon egy nagyobb sütõben kisütjük.
Nekem ebbõl 8 db nagyobb palacsinta lett.
A kéz melegre hûlt palacsintákat szépen kiterítjük és elosztjuk rajtuk a ragut, amit a palacsinták közepén kicsit elterítünk. Megszórjuk némi reszelt sajttal.
Majd a következõ módon formázzuk: a palacsinta két oldalát behajtjuk, és alulról elkezdjük feltekerni, majd egy fogpiszkával megtûzzük.
Elõkészítünk 3 tálkát. Az elsõbe töltjük a lisztet, a másodikba a tojásokat kicsit felverjük, a harmadikba öntjük a zsemlemorzsát. A fenti sorrendben a megtûzött palacsintákat bepanírozzuk.
Bõ olajat forrósítunk és a palacsintákat pár perc alatt szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlõn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Melegen, párolt rizzsel kínáljuk. A fogpiszkáról ne felejtsünk el szólni az étkezõknek!