Bolognai spagetti (alakbar?t v?ltozatban)

2023-05-09

sponsored links

 


N?h?ny v?ltoztat?ssal sokat jav?thatunk azokon az ?teleken, melyeket szeret?nk, viszont nem annyira eg?szs?gesek. 

Pl mi a gond a bolognai spagettivel? A h?s, illetve a sz?sz zs?rtartalma t?l magas. A t?szta, ami mell? fogyasztj?k, finom?tott, vagyis feh?r lisztb?l k?sz?lt. A kett? egy?tt nem igaz?n t?mogatja sem a cukorszintet, sem az eg?szs?get, de n?zz?k, hogyan lehet seg?teni rajta:

- z?lds?geket adunk az alaphoz (eredetileg is abb?l k?sz?tik), ezzel n?velve a vitamin- ?s rosttartalmat, vagyis megn? a t?p?rt?ke, ?s javul a felsz?v?d?sa

- az ?tel egyik legfontosabb alapanyaga, a paradicsom. De mivel nem igaz?n tal?lni igazi paradicsomot, r?ad?sul t?l dr?ga, ez?rt keress?nk olyan s?r?tm?nyt, ami legal?bb paradicsomb?l k?sz?l, nem adal?kokb?l (alaposan meg kell n?zni a c?mk?t, a fot?n l?that? pl csup?n k?t osszetev?s: paradicsom ?s s?).


- a spagetti legyen teljes ki?rl?s?, amit szint?n ?gy ?llap?thatunk meg, hogy elolvassuk a t?panyag t?bl?zatot. Nem el?g az, hogy barna a t?szta, a val?di teljes ki?rl?s? sok rostot kell tartalmazzon (ami szint?n lass?tja a sz?nhidr?t felsz?v?d?s?t). Ez?rt a rost (fibre) legal?bb 7-8 g, vagy m?g t?bb kell legyen.



- k?szen dar?lt h?s helyett v?lasszuk ki mi magunk, hogy mib?l fogjuk ledar?lni (vagy ledar?ltatni a boltban). Pl ha fele-fele csirkemell ?s sert?sh?s, akkor sok zs?rt kisp?roltunk, n?velve a feh?rje tartalm?t, r?ad?sul azt is tudjuk, hogy biztosan h?s lesz benne.

- a pir?t?shoz/p?rol?shoz minim?lis zsirad?kot haszn?ljunk, pl olajspray, vagy pici k?kuszolaj

- fontos az intenz?v f?szerez?s, hogy ett?l legyen finom, ha m?r a zs?rt kisp?roltuk

- t?lal?skor sz?rjuk meg friss petrezselyemz?lddel, illetve friss z?ld sal?t?t is fogyasszunk mell?, kev?s citroml?vel ?zes?tve

Ebben a form?ban m?r valami eg?szen m?s ker?l a t?ny?rra, ?s ?gy m?r nem sokkal alakbar?tabb is.

Hozz?val?k:

  • 600 g csirkemell fil?
  • 500 g sert?s lapocka
  • 2 db 500 g-os paradicsom sz?sz (paszt?r?z?tt, 99%-os paradicsomtartalom)
  • 110 g cukkini
  • 1 k?zepes s?rgar?pa (kb 80 g)
  • 1 k?zepes v?r?shagyma (kb 70 g)
  • 2-3 f?j?s ol?va spray
  • f?szerek: bazsalikom, oreg?n?, petrezselyemz?ld, s?, ?r?lt bors
  • tov?bb?: kev?s cukor, ?s balzsamecet ?zl?s szerint
  • teljes ki?rl?s? spagetti a t?lal?shoz
Elk?sz?t?se:
  • El?sz?r a hagym?t apr?ra v?gjuk, a z?lds?geket pedig nagylyuk? reszel?n lereszelj?k. Egy j? min?s?g?, olajjal kif?jt serpeny?ben ?sszepir?tjuk, majd fel?ntj?k b?ven v?zzel, ?s fed? alatt j? puh?ra p?roljuk.
  • Ezut?n kiszedj?k, ?s a serpeny?ben, zsirad?k n?lk?l megpir?tjuk a h?st (ebben van el?gs?ges zsirad?k), folyamatosan kavargatva, hogy a darabok ?ts?ljenek.
  • Ezut?n hozz?adjuk a megp?rolt z?lds?geket, meg a paradicsomot, esetleg pici vizet, hogy j? szaftos legyen. Majd fed? alatt m?g tov?bbi 20-30 percet f?zz?k legal?bb, ha sz?ks?ges, m?g adunk hozz? vizet, nehogy az alja meg?gjen.
  • K?zben a t?szt?t kif?zz?k, ?s a bolognai m?rt?ssal t?laljuk.







Folytats a blogon ... gergelyne.blogspot.com/2023/05/bologn...

sponsored links

Keres?s