BOLOGNAI RAKOTT PALACSINTA (laktózmentesen)
sponsored links
bolognai rakott palacsinta |
Hasonló recept van már a blogon, de mindig változtatok rajta egy kicsit. A lányom szerint, ez a világ legfinomabb étele. Az tény, hogy tényleg nagyon ízletes, de idõigényes az elkészítése és mindig erõszakot kell vennem magamon, hogy elkezdjem.
Most egy kicsit " egészségesebben" készült, mint általában. Ennek az az oka, hogy televásároltam a hûtõt laktózmentes tejjel, sajttal, tejföllel...Akciós volt és nem tudtam otthagyni a boltban. Aztán, ha már lúd, legyen kövér, a palacsintákat teljes kiõrlésû tönkölybúza lisztbõl sütöttem. Természetesen így is isteni lett a végeredmény.
Mondjuk a laktózmentes termékeket gyakran használom, mert az ízükön semmit sem változtat, hogy kivonták belõlük a laktózt, viszont megkímélnek a hasfájástól.
Hozzávalók
palacsinta
11 db.
15 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúza liszt
5 dkg fehér tönkölybúza liszt
1,5 dl laktózmentes tej
2 dl szóda
1 tojás
1 e.k. étolaj
2 csipet só
ragu
65 dkg sertés-marha darálthús
1 sárgarépa
1/4 fej zeller
15 dkg zöldborsó
6 dl passata
1.5 dl vörösbor
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 t.k. szárított rozmaring
1 t.k. vad oregánó
1 k.k. kakukkfû
1 t,k, bazsalikom
só
bors
1 nagy csipet chili pehely
2 t.k. cukor
2 e.k. olíva
besamelmártás
1 e.k. margaris
1 e,k.teljes kiõrlésû tönkölybúza liszt
2,5 dl laktózmentes tej
1 k.k. só
1/2 k.k. szerecsendió
1-2 csipet bors
tetejére
15 dkg laktózmentes gouda sajt a
Elkészítés
A palacsinta hozzávalóit csomómentesen keverd ki, majd olajos ecsettel kikent serpenyõben süssed készre.
A raguhoz az olívát hevítsd fel és dinszteld meg benne a felaprított vöröshagymát. Dobd hozzá a babérleveleket és a szárított fûszerek felét.
Az üvegesre puhult hagymához add a darált húst és a lereszelt zöldségeket.
nagy lángos pirítsd meg minden oldalról, közben a fakanállal nyomogasd szét, az esetleg összetapadt húsdarabokat.
Add hozzá a maradék fûszereket, majd öntsd fel a borral. Amikor kiforrt a bor, öntsd rá a paradicsomlevet, Sózd, borsozd. Esetleg fél deci vízzel még felhúzhatod. Hagyd óvatosan forrni, közben add még hozzá a fokhagymát és a cukrot. A zöldborsó is mehet hozzá, de elhagyható. Én csak a változatosság kedvéért tettem bele, de nagyon finom hozzá.
Amikor kezd sûrûsödni a szósz, el is készült. Ekkor érdemes megkóstolni, ha kell bele só vagy cukor, most még lehet pótolni.
Egy kisebb lábasban olvaszd meg a margarint, de olíva is jó. Tedd hozzá a teljes kiõrlésû lisztet, keverd el. Sokkal sötétebb lesz a mártás, mint a fehér lisztes.
Majd apránként húzd fel a tejjel, közben folyamatosan kevergesd, hogy szép, sima mártást kapj. Ízesítsd sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval.
Összeállítás. Egy kapcsos, kerek tortaformát kenj ki margarinnal vagy olívával.
Alulra fektessél le egy palacsintát, kend meg a szósszal, majd fektessél rá egy másik palacsintát...ezt ismételgesd addig, amíg van alapanyag. A legtetejére palacsinta kerüljön és erre öntsd a besamelmártást.
Reszelt sajttal borítsd be a besamelt.
A sütõt melegítsd elõ 200 fok légkeverésre és told a forró sütõbe.
Addig kell sütni, amíg szép, aranybarnára pirul a sajt a tetején.
Az elkészült tortát hagyni kell langyosra hûlni, mert forrón szétcsúszik.
A langyos tortát vágd körbe egy éles késsel, emeld je a tortakarikát, majd szeleteld, mint a hagyományos tortát.
Friss bazsalikommal hintsd meg.
bolognai rakott palacsinta laktózmentesen |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
Keress a Facebookon is