Bolognai ragu

2014-05-01

sponsored links

Fõztetek már (megközelítõleg) igazi bolognait? Az évek során rákaptam, a paradicsomos,fûszeres darált hús egyre bõvült hozzávalókban. Még mindig elég gyors recept maradt, 50 perc alatt minden munkával végzünk, a mosogatást is beleértve, de sokkal gazdagabb az ízvilág, megéri kipróbálni. Egyébként támpontnak a bolognais por összetevõit használtam, csak itt friss zöldségként kerültek bele a hozzávalók. :)

Hozzávalók:
60 dkg darált hús
5-10 dkg szalonna
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb szál répa
1 darab zeller (nõi ökölnél kisebb gumó)
5 dl paradicsomsûrítmény
só, bors, bazsalikom, oregánó, petrezselyem, 2-3 babérlevél, 1 teáskanál ecet
ha van éppen otthon, akkor mehet bele egy fél deci vörösbor is

Amíg a szalonna megpirul, addig összeaprítjuk a zöldségeket.

(Én most anyukám robotgépét használtam. Persze jöhet a megjegyzés, hogy több idõ elmosogatni, mint egy hagymát felvágni, de ha már egyszer elõvesszük a gépet, akkor nyugodtan fel lehet vele apríttatni minden zöldséget, ami a hétvégi/heti fõzéshez kelleni fog. Így másnap már a vágódeszkát se kell elõvenni! Egy részébõl készülhet aranytartalék is a mélyhûtõbe: ha jégkockatartóban fagyasztjuk meg a felaprított zöldséget, akkor utána könnyen át lehet rakni egy zacskóba, hogy kevesebb helyet foglaljon és kis adagokban is fel tudjuk használni olyan ételekhez, amikhez elég egy fél szál répa, egy negyed fej hagyma.)

Amikor a szalonna zsírját kisercegtettük, akkor rádobtam a felaprított hagymát, dinsztelni. Ha megpuhult, mehet hozzá a feladarabolt fokhagyma, répa és a zeller, megfûszerezzük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ez a víz nagyjából el is párolog, mire minden megfõ: ekkor rádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Amikor már mindenhol színt változtatott a husi, leborítjuk a paradicsommal és körülbeül még 25-30 percig hagyjuk rotyogni.

Vannak olyan ételek, amelyeknek kifejezetten jót tesz, ha van idejük állni, hogy összeérjenek az ízek. Ez persze nem más, mint egy lassú erjedési folyamat. Ha expressz üzemmódban dolgozunk, akkor ezt elõsegíthetjük 1-2 csipet cukorral, így finomabbak lesznek az ízek, mire asztalra kerül.

Tésztával, reszelt sajttal tálaljuk. A fõtt tészta összeragadása ellen egyébként Jamie Oliver csalhatatlan receptjét használom: frissen kell fõzni. :)

Elkészülési idõ: kb. 70 perc, munkaidõ: 50 perc.



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/SzvaBlogja/~3...

sponsored links

Keres?s