Bolo-rei - Királytorta

2011-12-15

sponsored links


A karácsonyi idõszak jelképe Portugáliában, ami az elnevezése ellenére inkább kalács, mintsem torta.

Hagyományosan november végétõl Dia de Reis-ig vagyis a háromkirályok napjáig, avagy vízkeresztig (január 6-ig) szokás fogyasztani. Formáját tekintve kerek, lyukkal a közepén, puha kalácstésztája pedig bõségesen tartalmaz csonthéjasgyümölcs-magvakat, kandírozott gyümölcsöket és mazsolát is, továbbá a teteje is díszítve van velük, akár csak egy korona. Mindemellett a keresztény legenda szerint más jelentést is tulajdonítanak neki: az aranyló kérge az aranyat, a gyümölcsök a mirhát, az illata pedig a tömjént szimbolizálja.

Szokás a tésztájába sütni egy szem lóbabot is, annak pedig aki megtalálja, gondoskodnia kell a következõ évi bolo-rei-rõl. A legenda szerint Gáspár, Menyhért és Boldizsár nem tudták maguk között eldönteni, hogy melyiküknek jusson a megtiszteltetés, hogy elsõként megajándékozhassa az újszülött Jézust. Ekkor egy péknek eszébe jutott, hogy süt egy lóbabot a kalácsba, amit három részre osztottak, és amelyikük megtalálta a babot, azé lett a megtiszteltetés. (Arról azonban nem szól a történet, hogy melyikük volt a szerencsés hármójuk közül.)
További érdekesség, hogy hagyományosan egy úgynevezett brinde-et, meglepetést is szoktak a kalácsba sütni - általában ...

Folytats a blogon ... selectfood.blogspot.com/2011/12/bolo-...

sponsored links

Keres?s