Boller i karry és boldogságkutatás

2018-03-19

sponsored links

Ha valakit nem érdekel, hogy miért a dánok a világ legboldogabb népe, akkor csak görgessen le. A húsgolyók receptje ott lapul a mélyben.
Karácsony óta hever a polcon egy furcsa címû könyv: Hygge. A dán életérzés, amely boldoggá tesz.
Esztitõl kaptuk, és csak azért nem olvastam el elõbb, mert vastagnak találtam. Amikor viszont elkezdtem, akkor nem tudtam letenni, és egy nap alatt végeztem vele. Izgalmas is, meg sok benne a kép. Arról szól, hogy rendszerint miért a dánok vezetik a boldog országok versenyét. Vagy legalább is benne vannak az elsõ háromban. 
A könyvet el kell olvasni, de azért megpróbálom összefoglalni a lényeget.
A hügge szót nehéz lefordítani. A meghittség, az otthonosság és az együttlét érzésének visszaadására használják. Sok sok gyertyával.
A "hüggekiáltvány" a következõ szavakat tartalmazza:
hangulat                           Oltsd le a villanyt!

jelenlét                             Legyél jelen itt és most. Kapcsold ki a telefonokat!
élvezet                              Kávé, csokoládé, sütemény, torta, édesség. Még! Még! Még!
egyenlõség                       A "mi" az "én " elõtt! Osszuk meg a feladatokat és a mûsoridõt!
hála                                  Fogadd el. Lehet, hogy már nem lesz jobb.
harmónia                          Ez nem verseny. Már szeretnek téged. Nincs szükség melldöngetésre.
kényelem                         Helyezd magad kényelembe. Tarts szünetet, most minden a                                                                     kikapcsolódásról szól.
béke                                  Nincs szükség drámára. Vitatkozzunk politikáról máskor.
együttlét                            Építs kapcsolatokat .
menedék                           A sajátjaiddal vagy. Ez itt a béke és biztonság szigete.



A könyv ezeknek a fogalmaknak a kifejtését tartalmazza rendkívül olvasmányos és humoros formában. Tulajdonképpen arról szól, hogy hogyan építettek fel túlélõ stratégiákat a dánok a fél évig sötét, hideg és szeles országukban. Nem hagyják, hogy az idõjárás vagy más lenyomja õket. Tudatosan keresik a hüggét. A közös programokat, együtt fõzést, étkezést, játékot és mást, ami kivonja õket a taposómalomból, amelybe a fogyasztói társadalom unos-untalan belekényszeríti a "civilizált" világ sok országát. Pedig a dánok is, mint mi, elvesztették az összes háborút, amiben részt vettek. Viszont sütikkel, kávéval és mással kárpótolják magukat. Sokat kerékpároznak, ami növeli a boldogságfaktort, mivel oldja a stresszt. 
Szóval van mit tanulni. 
Azért egy-két adat elgondolkodtatott. Például a dán gyerekek születésnapi szokása. Egy óriási sütiembert készítenek nekik a nagy napra, és az ünnepelt nem a gyertyát fújja el, hanem el kell vágnia a sütiember torkát. Brrrrrrrrrrr! 
Mindenki feketében jár, mint egy "nindzsafilm" forgatásán. Hm!
Viszont a családosok négy órakor, az egyedülállók öt órakor úgy elhagyják a munkahelyeiket, hogy azok néhány perc múlva halottasházhoz hasonlítanak. Öt hét fizetett szabadság, valóban ingyenes orvosi ellátás és felsõoktatás járul hozzá a dán életérzéshez a hyggén kívül. 
És most jöjjön a boller is karry receptje (ejtsd: bala is kari): 
Hozzávalók:
-húsgolyó
1 csésze zsemlemorzsa (2 dl)
1 tojás
2 fej finomra vágott hagyma
só és bors
1 kg darált hús
4 csésze csirkealaplé
-curryszósz
2 evõkanál vaj
2 púpozott evõkanál enyhén csípõs sárga currypor
1 nagy fej finomra vágott hagyma
1 nagy szál felaprított póréhagyma
2 evõkanál liszt
1 dl tejszín
apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:
A húsgolyó hozzávalóit alaposan összekeverjük, és egy órára hûtõbe tesszük. Az eredeti recept 2 kg húst és marhaalaplét írt. Én feleztem a mennyiséget és csirkecsontól reszelt zöldséggel fõztem alaplét. Egy evõkanál segítségével mérjük ki a golyók mennyiségét, gömbbé formáljuk, és a forró lében 5-10 perc alatt megfõzzük, majd kivesszük õket a vízbõl.
A vajat megolvasztjuk egy lábosban, és a curryport kicsit barnítjuk benne. Hozzáadjuk a hagymákat, kicsit együtt pirítjuk, majd megszórjuk  liszttel, jól elkeverjük, és felengedjük a fõzõlével, hogy jó szószsûrûségû legyen. Beletesszük a húsgolyókat, a tejszínt, és még fõzzük kb 20 percig idõnként megkeverve. Rizzsel tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.





Folytats a blogon ... korsocska.blogspot.com/2018/03/boller...

sponsored links

Keres?s