Bolinhos de Bacalhau (portugál tõkehalas-burgonyapürés sült fánkocskák)
sponsored links
Az elmúlt hétvégén egy nagyobb adag tejszínes tõkehalat sütöttem, de kicsit elszámoltam magam, és megmaradt egy kis felhasználásra kész tõkehal. Mivel viszonylag ritkán készítek olajban sütött ételeket és ilyen Bolinhos de Bacalhau még sosem került nálunk terítékre, gondoltam, hogy készítek belõle néhányat.
Ennek az adagnak körülbelül a felét sütöttem ki, a másik felét pedig készre formázva - egy tálcán - egyesével lefagyasztottam. Utána zacskókba tettem õket, legközelebb már csak elõ kell venni és kisütni. Remek vendégváró falatkák, vagy kellemes elõétel lehet belõle. Friss salátával vagy zöldségtállal fõételként is fogyasztható.
A portugáloknál azonban ez egyfajta petisco (sós snack), úgy mint a tõkehalas patanisca. Kávézókban, sörözõkben egyaránt fellelhetõ, de részese szokott lenni nagyobb családi vagy baráti összejöveteleknek is. Jól csúszik sör mellé.
Hozzávalók
kb. 250 g elõfõzött, kiszálkázott tõkehal (én sóban szárítottból, 2 napig áztatottból készítettem)
50 g vöröshagyma és 2 gerezd fokhagyma finomra aprítva
1 db babérlevél
500 g újburgonya megfõzve, pürésítve ...