Bolgár agyagedényben sült zöldségek
sponsored links
Olyan közel van hozzánk Bulgária, mégis kevesek ismerik nálunk konyhájuk sajátosságait, és különlegességeit. Megvallom elsõ találkozásom a bolgár konyhával Nekem is elég lehangoló volt - a tengerparti szállodák éttermei a 80- as években - aztán egyszer eljutottam Szandanszkiba (Сандански) ahol a hegyek közt megáll az idõ, és úgy érezheti magát az ember, mintha teljesen megszûnne a külvilág. Ebben a mesevilágban volt alkalmam végigkóstolni a konyhájuk különlegességeit a sokféle agyagedényekben sült zöldséges ételtõl a baklávákig.
A régi bulgár konyha jellegzetessége a kemencében, tûzön, faszénen, vagy köveken, cserépen, agyagedényekben készülõ étel. Ezért az élelmiszerek hõkezelése a fõzésre, párolásra, sütésre korlátozódott.
Hogy mit is esznek a bolgárok? Egész Európában közismerten híres kertészek, és ismertek a tartósított zöldségeik. Ezzel összefüggésben sokak táplálkozása túlnyomórészt zöldséges ételekbõl áll. Étkezésükben minden évszakban fontos szerepet töltenek be a legkülönbözõbb saláták. A Sopszka saláta és társai.
A fûszernövények frissen és szárítva reneszánszukat élik a mai bolgár konyhában, ugyan ott eleve megmarad az emberek ...