Bográcsgulyás
sponsored links
Hozzávalók (jelen esetben):
-sertés lapocka, csonttal együtt (70 dkg)
-bõrös, sertés hátsó csülök (70 dkg)
-füstölt csülök (70 dkg-a véletlen mûve a súly-azonosság :)
-10 db közepes méretû krumpli (nagyobb kockákra)
-2 köteg új sárgarépa-nem voltak túl nagyok
-1 köteg új petrezselyemgyökér, a zöldjével együtt
-1 csokor petrezselyemzöld (még :)
-2 közepes fej vöröshagyma (apróra kockázva)
-2 köteg újhagyma (egy karikára vágva, az alapba,
a másik szálanként, a levesbe)
-1 db új zellergumó, a zöldjével együtt (egészben)
-2 kisebb új karalábé (nagyobb kockákra)
-1 kisebb fej kelkáposzta (6 cikkre vágva)
-tengeri só
-darált fekete bors
-4 ek csemege paprika
-2 ek ÉDES, FÜSTÖLT FÛSZERPAPRIKA, a Sárréti chilifarmról :)))
-3 ek Chipotle chiliszósz (ettõl csak enyhén lesz pikáns a végeredmény)
-ételízesítõ
-2-3 db babérlevél
-csöves paprika-ha szeretjük a csípõset (nem feltétlenül kell megtörni a paprikát,
úgy kevésbé fog csípni)
-egy kis üveges sûrített paradicsom (a 80 g-os; ami, mint tudjuk,
annyiba kerül, mint a nagy üveges, de egy gasztro-bloggernek,
mint tudjuk, feltétlenül szüksége van különféle mütyür üvegcsékre (is) :)))
-õrölt kömény
-1 db paradicsom, egészben
-1 db paprika, szintén egészben
-kevés szalonna
-olaj
-sertés lapocka, csonttal együtt (70 dkg)
-bõrös, sertés hátsó csülök (70 dkg)
-füstölt csülök (70 dkg-a véletlen mûve a súly-azonosság :)
-10 db közepes méretû krumpli (nagyobb kockákra)
-2 köteg új sárgarépa-nem voltak túl nagyok
-1 köteg új petrezselyemgyökér, a zöldjével együtt
-1 csokor petrezselyemzöld (még :)
-2 közepes fej vöröshagyma (apróra kockázva)
-2 köteg újhagyma (egy karikára vágva, az alapba,
a másik szálanként, a levesbe)
-1 db új zellergumó, a zöldjével együtt (egészben)
-2 kisebb új karalábé (nagyobb kockákra)
-1 kisebb fej kelkáposzta (6 cikkre vágva)
-tengeri só
-darált fekete bors
-4 ek csemege paprika
-2 ek ÉDES, FÜSTÖLT FÛSZERPAPRIKA, a Sárréti chilifarmról :)))
-3 ek Chipotle chiliszósz (ettõl csak enyhén lesz pikáns a végeredmény)
-ételízesítõ
-2-3 db babérlevél
-csöves paprika-ha szeretjük a csípõset (nem feltétlenül kell megtörni a paprikát,
úgy kevésbé fog csípni)
-egy kis üveges sûrített paradicsom (a 80 g-os; ami, mint tudjuk,
annyiba kerül, mint a nagy üveges, de egy gasztro-bloggernek,
mint tudjuk, feltétlenül szüksége van különféle mütyür üvegcsékre (is) :)))
-õrölt kömény
-1 db paradicsom, egészben
-1 db paprika, szintén egészben
-kevés szalonna
-olaj
A bográcsgulyásnál is, mint az ilyen fajta leveseknél,
a jó sûrû, szaftos alap lesz a lényeg!
Tehát a darabka szalonnát kockára vágom és az apróra
vágott hagymákkal (és sóval) együtt megdinsztelem.
hogy meg ne égjen a paprika, míg a hús rákerül.
A húst (a bográcsos ételek esetében, mivel ezeket
csak tovább fõzzük és összébb sülnek) nagyobb
kockára vágom, beleteszem az alapba, vízzel
felöntöm és jó félig fõzöm.
a karalábé, a kelkáposzta, majd ha fõtt együtt az
egész vagy egy órát,
teszem bele a paradicsompürét, a plusz csokor
petrezselyemzöldet és a krumplit
-így fõzöm készre, s ha kell, ilyenkor ízesítem még.
teszem bele a paradicsompürét, a plusz csokor
petrezselyemzöldet és a krumplit
-így fõzöm készre, s ha kell, ilyenkor ízesítem még.
Nálunk tészta soha nem kerül bele
(van, ahol csipetkével eszik).
Tehát az idei év elsõ bográcsosával meg is lennénk.
Semmilyen, gázon fõtt leves nem jön a nyomába! :)))
Bogácsra és a szálloda vendéglõje elõtt erre a
csekély méretû bográcskára akadtam
(mert hát nekem is hol áll meg a szemem ?! :)))
És azt is tudom, hogy hol szokták bevetni a kicsikét
-de ez már nem tartozik a mai nap tárgyához! :D
-de ez már nem tartozik a mai nap tárgyához! :D