Bográcsgulyás

2017-06-04

sponsored links

A nyár -most már tényleg úgy néz ki- elkezdõdött
...és elsõ nyarunk is megkezdõdni látszik az új helyen.
Életünk vadi új szakaszát ugyanis pont a nyár legvégével
kezdtük itt és az õsz, valamint a kicsit sem gyenge tél még nem
sok felfedeznivalót hagyott. :)
 Mára viszont minden mozzanatát élvezem/élvezzük a helynek.
Csak egy dolog, pl. a kinti fõzésekkel kapcsolatban: annyi
szalonnát sütöttünk már itt
-nem beszélve arról, hogy idén már többedszer fõzök
bográcsban (babgulyást, bográcsgulyást, vagy éppen
sima kis paprikás krumplit)-,
amit nagyjából a nagyon sok év alatt amott nem.
Még a kemencét is felavattuk, egy gyors csülök-sütéssel;
(annyi fa ment el, mint a kandallóban 3 nap alatt, -20 fokban :))
fél napig volt bent, lassan sült, isten-király állagú lett.
Arról meg fõleg nem beszélve, hogy a lehetõ összes reggeli
és vacsora a nem kis méretû teraszunkon zajlik
-20 éves álom.
 :D  :D  :D  :D  :D
Csend van, béke, nyugodtság...végre...minden értelemben.
Hozzávalók:
-marha velõscsontok
-marhahús (több féle + csontos is, úgy jobban szeretem-csonttal együtt, összesen kb. 2,5 kg)
-kb. 10 közepes méretû új krumpli
-2 köteg új sárgarépa
-2 köteg petrezselyemgyökér
-1 új zellergumó (+kevés zöldje)
-2 csokor petrezselyemzöld
-1 fej új karalábé
-3 köteg újhagyma
-fokhagyma 
-1 paradicsom (csak megvágva, de egészben hagyva)
-1 egész paprika (ezeket a végén kiszedem belõle)
-mangalicazsír
-só
-fekete bors
-életízesítõ 
-2-3 babérlevél
-csemege pirospaprika
-õrölt kömény
-kis üveges sûrített paradicsom (sacc. 0,5 dl)
(került volna bele kelkáposzta is, de pont azt felejtettem ki a kosárból :)
 A húsokat mosom, darabolom,
 a zsírt tûz fölé teszem és 2 köteg szeletelt újhagymát,
valamint 6-8 gerezd szeletelt fokhagymát dinsztelni
kezdek rajta.
(Csak mert 1 köteg hagyma szálanként fog a levesbe
kerülni...nagyon szeretem.)
 A burkolatuktól megfosztott zöldségeket nagyobb
méretûre szeletelem.
 A dinsztelt hagymára kerül a hús és a csontok, amiket
alaposan átforgatok nagyobb tûz fölött, hogy 
már szép színt kapjanak...
ekkor kerül a bográcsba valamennyi kezdeti fûszer
és annyi víz, amennyi éppen ellepi a húsokat.
A jó 2-2,5 óra fõzés alatt/után kóstolok és pótolom a fûszereket.
Amikor már minden hús majdnem puha, belekerülnek a
darabolt zöldségek, a kockára vágott krumpli-ezeknek elég (lenne)
3/4 óra, de nagyjából el szoktam fõzni a lé nagy részét,
így aztán van, hogy még egy órát is
a tûz/parázs fölött marad a bogrács.
Ahogy fõ a levesünk (nagy láng fölött szeretem ezt fõzni),
 folyamatosan pótolom a vizet és mielõtt jó 3 óra múlva
teljesen készen lenne, még kóstolok, ízesítek.
Jó sûrû, szaftos, tartalmas legyen a végeredmény.
És utólag bevallom, hogy babgulyást szerettem volna
(végre) fõzni, de a Kiskamasz
(aki a babot nem (sem:) szereti, hallani sem akart róla
-ez van akkor, amikor hátrányba kerülünk a kiskorúval szemben.
:)


Folytats a blogon ... csontnelkul.blogspot.com/2017/06/bogr...

sponsored links

Keres?s