Bogi tortája
sponsored links
Az unokáimnak az a kívánságuk a születésnapjukon, hogy én süssem a tortáikat. Nem is értem, de tényleg.:) Idén, a középsõ unokám szülinapján távol voltunk egymástól, részben azért mert én is elutaztam messzire, részben meg azért, mert õk is síelni voltak az elmúlt héten. Pénteken került sor ismét a családegyesítésre, és már a találkozás után elhangzott a kérdés, hogy sütök-e tortát? :) Igenlõ válaszomra máris közölte velem a kis drága, hogy neki vaníliás-csokis torta a vágya.
Fejben összeállítottam a torta tervét, megsütöttem pénteken az alapján 10 tojásból piskótát, majd szombat reggel a krémeket is elõkészítettem. Szerencsére kaptam epret is és a másik kedvenc hozzávalót, az Oreo kekszet. Így összeállt a fejemben elõször, majd utána a valóságban is a torta.
Hozzávalók: a torta alap 10 tojásból hagyományos piskóta.
A krémek: vaníliás - 6 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 mascarpone, 2 cs vaníliás cukor, kevés vanília õrlemény.
Csokis - 30 dkg étcsoki, 3 dl tejszín, 2-3 ek kristálycukor
Az öntet: 100 gr étcsoki, 1 ek pisztácia olaj ( vagy más semleges ízû étolaj)
Díszítés : 1 dobozka eper, 2 kis csomag oreo keksz.
Elkészítése: Elõször elkészítettem a piskóta alapot. A 10 tojáshoz 10 ek lisztet és 10 ek kristálycukort összekevertem a szokott módon. Elõbb felvertem a tojások fehérjét a cukorral habnak, aztán egyesével belekevertem a sárgákat is, majd beleszitáltam a lisztet és azzal is elkevertem. 180 fokos elõmelegített sütõben kezdtem el sütni, majd 10 perc elteltével visszavettem a hõmérsékletet 160 fokra és úgy sütöttem tovább, tûpróbáig.
A vaníliás pudingot megfõztem a tejjel, majd letakartam egy fóliával, hogy ne bõrösödjön be, amíg hûl. A vajat kikevertem a porcukorral és a vaníliás cukorral, belekevertem a kihûlt pudingot és a mascarponet is.
A csokis krémhez felforraltam a tejszínt, majd elzártam a lángot és beleolvasztottam a csokit, valamint egy kevés kristálycukrot is. Amikor kihûlt a krém felhabosítottam kézi mixerrel.
Ezt követõen 3 felé vágtam a piskótát, betöltöttem a csokis krémmel, majd kívülrõl bevontam a vaníliás krémmel is.
Az öntethez a csokit vízgõz felett megolvasztottam, elkevertem benne az olajat, majd egyenként beleforgattam az eprek végeit. Aztán a maradék csokit ráöntöttem a torta tetejére, egy spatulával lehúztam a szélekig és hagytam lecsorogni. A csokis eperrel és a keksszel díszítettem.
Fejben összeállítottam a torta tervét, megsütöttem pénteken az alapján 10 tojásból piskótát, majd szombat reggel a krémeket is elõkészítettem. Szerencsére kaptam epret is és a másik kedvenc hozzávalót, az Oreo kekszet. Így összeállt a fejemben elõször, majd utána a valóságban is a torta.
Hozzávalók: a torta alap 10 tojásból hagyományos piskóta.
A krémek: vaníliás - 6 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 mascarpone, 2 cs vaníliás cukor, kevés vanília õrlemény.
Csokis - 30 dkg étcsoki, 3 dl tejszín, 2-3 ek kristálycukor
Az öntet: 100 gr étcsoki, 1 ek pisztácia olaj ( vagy más semleges ízû étolaj)
Díszítés : 1 dobozka eper, 2 kis csomag oreo keksz.
Elkészítése: Elõször elkészítettem a piskóta alapot. A 10 tojáshoz 10 ek lisztet és 10 ek kristálycukort összekevertem a szokott módon. Elõbb felvertem a tojások fehérjét a cukorral habnak, aztán egyesével belekevertem a sárgákat is, majd beleszitáltam a lisztet és azzal is elkevertem. 180 fokos elõmelegített sütõben kezdtem el sütni, majd 10 perc elteltével visszavettem a hõmérsékletet 160 fokra és úgy sütöttem tovább, tûpróbáig.
A vaníliás pudingot megfõztem a tejjel, majd letakartam egy fóliával, hogy ne bõrösödjön be, amíg hûl. A vajat kikevertem a porcukorral és a vaníliás cukorral, belekevertem a kihûlt pudingot és a mascarponet is.
A csokis krémhez felforraltam a tejszínt, majd elzártam a lángot és beleolvasztottam a csokit, valamint egy kevés kristálycukrot is. Amikor kihûlt a krém felhabosítottam kézi mixerrel.
Ezt követõen 3 felé vágtam a piskótát, betöltöttem a csokis krémmel, majd kívülrõl bevontam a vaníliás krémmel is.
Az öntethez a csokit vízgõz felett megolvasztottam, elkevertem benne az olajat, majd egyenként beleforgattam az eprek végeit. Aztán a maradék csokit ráöntöttem a torta tetejére, egy spatulával lehúztam a szélekig és hagytam lecsorogni. A csokis eperrel és a keksszel díszítettem.