Bodzás panna cotta epervelõvel.
sponsored links
A panna cotta egy igazán könnyedén elkészíthetõ desszert, melyet mindenki a saját ízlésének megfelelõen ízesíthet. Nálunk pl. nagyon kedvelt a citromos, a málnás, a kókuszos, de a szárított fügefalevéllel készült panna cottának is nagy sikere volt. (további receptek itt megtalálhatóak) Mivel éppen most nyílik a bodzavirág, így gondoltam elkészítem bodzás változatban is. Most sem kellett csalódnom, mert tejszín-tej átvette a bodza ízét, és mondhatom valami isteni finom. Tálaláskor a selymesen-krémes bodzaízû panna cotta köré pár kanál epervelõt kanalaztam, és úgy kínáltam. A siker most sem maradt el, csak kanalaztuk, és kanalaztuk..........., rövid idõ elteltével pedig már csak az üres tányérok sorakoztak az asztalon.
Hozzávalók 6 db formához:
4 dl tejszín
2 dl tej
4 db bodzavirág lecsipkedve a száráról
2 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
10 g zselatin (por)
Öntsük bele egy edénybe a tejszínt, és a tejet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a száráról lecsipkedett bodzavirágot. Ezután tegyük fel a tûzre, és kevergetve melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, zárjuk el a gázt, majd fedjük le az edényt, és hagyjuk legalább egy órán át állni, hogy átvegye a bodza ízét.
Ezután szûrjük le, és kanállal nyomkodjuk ki a bodzavirágból a tejszínes keveréket.
Ezután tegyük vissza a tûzre, majd melegítsük fel forráspontig. Ekkor vegyük le, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverõvel addig keverjük még a zselatin teljesen feloldódik.
Ezután szintén szûrjük át, majd töltsük bele az elõzõleg hideg vízzel kiöblített formákba. Hagyjuk kihûlni, majd tegyük be a hûtõbe, hogy megdermedjen. (akár egész éjszakára is a hûtõben hagyhatjuk)
Tálalás elõtt vegyük ki a formákat a hûtõbõl, majd egyesével állítsuk pár pillanatra meleg vízbe, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tányérra. (érdemes a formákat egy kicsit a tányérhoz kocogtatni, akkor könnyebben kifog jönni)
Epervelõ hozzávalói:
30 dkg eper
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
2 ek barna cukor
1 tk étkezési keményítõ
3 ek víz
Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután tegyük bele egy serpenyõbe, és adjunk hozzá két evõkanál vizet, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levélt és reszelt héját, majd óvatosan keverjük össze, és kislángon fõzzük két-három percig.
A keményítõt keverjük simára egy evõkanál vízzel, majd csorgassuk az eperhez. Ezután óvatosan kevergetve, addig fõzzük még kissé besûrûsödik, majd vegyük le a tûzrõl és hûtsük ki egészen. (pár pillanat alatt besûrûsödik)
Tálaláskor a tányéron lévõ bodzás panna cotta köré ízlés szerint kanalazzunk a kihûlt epervelõbõl, és úgy kínáljuk.