Bodzás eperpuding kókuszos linzerkosárkában

2018-05-26

sponsored links







Végre lehet kapni szabadföldi epret! Alig vártam már, hogy vehessek. Kóstoláskor azonban totál lecsöppentem, mert sajnos savanyú és szalonnás állagú volt a hívogató külsõ ellenére is. A Kutyafüllel nagyon felháborodtunk. Egyszerûen nem értjük, mi a jó abban, hogy éretlenül szedik le a gyümölcsöt, ami aztán kínjában érik be, és a pirosságán túl semmi pozitívumot nem tud felmutatni. Kinek kell az ilyen eper?! Ja, nekünk, mert megvettük. De mivel nem mindenhol engedik megkóstolni, így jobbára csak a látvány marad, és az alapján kénytelen vásárolni a megtévesztett vevõ. :( Hát így jártunk. Lett két nagy doboz szép, de nem finom eprünk, amit magában semmi kedvünk nem volt megenni, így kezdenem kellett vele valamit. Micsoda önfeláldozás! :D Nya, hát nem olyan nagy tragédia ez ? legalább volt ürügy arra, hogy megint sütit süssek. :D Ez a finom kosárka kerekedett ki belõle, amiben szerencsére nem érzékelhetõ az eper íztelensége. Kár, hogy mindezt cukorral kellett helyrehozni. :(
Mivel a földieper kókusszal való összeházasítása nemrég jól vizsgázott nálam, ezért most is valami hasonlót gyártottam, mégis egészen más lett, mint az a korábbi desszert. Igen laktató sütemény, bár ez elsõsorban a kosárka mérete miatt van. Az epres puding a kókusztejszínhabbal együtt nagyon jó találmány. :D






Hozzávalók 4 db 17 cm átmérõjû kosárkaformához:

Tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg kókuszreszelék darálva
12 dkg vaj
7 dkg kristálycukor
1 mk. sütõpor
1 tojás
1 dkg tejföl (elmaradhat)

Bodzás eperpudinghoz:
60 dkg földieper
6 dkg porcukor (vagy a gyümölcs édességétõl függõen)
1,5 dl bodzaszörp
1 dl kókusztejszín
3 dkg tejszínes pudingpor vagy étkezési kukoricakeményítõ
3 dkg vaj

Díszítéshez:
1 dl kókusztejszín
1 dkg porcukor
bodzavirág
citromfû- vagy mentalevélkék (elmaradhat)

elkészítés:
  1. A tésztához a darált kókuszreszelékkel, cukorral, sütõporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, és a felvert tojást ? szükség esetén a tejfölt ? is hozzáadva, sima felületû tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát 4 egyforma darabra vágjuk, meggömbölygetjük, és enyhén lisztezett felületen mindegyiket kb. 18 cm átmérõjû körlapra nyújtjuk. A tésztalapokat a vajjal vékonyan megkent, lefordított sütõformákra illesztjük, és nejlonzacskóba húzva hûtõbe tesszük 30 percre.
  3. A lefordított sütõformákat tepsire állítjuk, és a tésztakosarakat elõmelegített sütõben megsütjük. Ha megsültek, a sütõformán hagyjuk kihûlni, majd óvatosan leemeljük a formákról.
  4. A gyümölpudinghoz a megtisztított, kockákra vágott földieper felét a bodzaszörppel, a porcukorral lábasba tesszük, felforraljuk, majd kis lángon 1 percig fõzzük.
  5. A pudingport/keményítõt simára keverjük a kókusztejszínnel, és besûrítjük vele az epret. Még forrón hozzákeverjük a puha vajat.
  6. A langyosra hûlt epres pudinghoz forgatjuk a többi epret, és miután teljesen kihûlt, megtöltjük vele a kosárkákat.
  7. A kókusztejszínt 20 percre mélyhûtõbe tesszük, majd porcukorral ízesítjük és kemény habbá verjük. Csillagcsõvel ellátott habzsákba kanalazzuk, és rózsákat nyomunk a desszert tetejére. Bodzavirággal, esetleg citromfû- vagy mentalevélkékkel díszítve tálaljuk.
sütési hõfok 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. sínen)
sütési idõ: kb. 15 perc

Tipp:
Megfelelõ sütõforma híján muffintepsi hátulján is megsüthetjük a kosárkákat ezen a módon, de akkor elegendõ 10 cm átmérõjû körlapokra kinyújtani. Szerintem 8 db kosárka kijön belõle.











Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2018/05/bodza...

sponsored links

Keres?s