Bodzás eperkrémleves (fõzés nélkül)
sponsored links
Teljes pompájukban virágoznak a bodzabokrok. Ilyenkor van itt a bodzaszörp készítésének ideje, hisz csak néhány hét áll rendelkezésre, hogy begyûjtsük a befõzéshez való hófehér virágfürtöket. Én már tavaly is szirupot készítettem szörp helyett, mert az télen is eláll, olyan jó volt 1-1 pohárkával a zimankós estéken is elkortyolgatni belõle. Ma akadt a kezembe az utolsó üveg és ebbe a hûsítõ, finom, édes-krémes eperlevesbe is került belõle. Az eper és a bodza íze remekül illenek egymáshoz, jó döntésnek bizonyult. Az aprócska bodzavirágok csak a fotó kedvéért, díszítésnek kerültek a leves tetejére, amit késõbb leszedtem róla és pirított mandulával megszórva ettük. Ízében, színében egy igazán frissítõ nyári leves, amit még fõzni sem kell és negyed óra alatt elkészül. Jól behûtve kínáljuk!
Bodzás eperkrémleves
- 50 dkg érett eper
- 40 dkg krémes görög joghurt
- 2 dl habtejszín
- 1/2 citrom leve
- 5-6 evõkanál bodza szirup vagy 1 dl bodzaszörp (vagy ízlés szerint)
- 3-4 cs vaníliás cukor
- kevés citromlé
Elkészítése:
- Az epret megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.
- Turmixba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, tejszínt, citromlevet, cukrot, bodza szirupot, krémesre turmixoljuk.
- Ha túl sûrûnek találjuk a levest, tejszínnel, tejjel hígíthatjuk.
- Tetejére pirított mandulát, felvert tejszínt vagy 1 gombóc vanília fagylaltot tehetünk.
- Bodzavirággal, friss citromfû levélkékkel díszíthetjük.
- Jól behûtve kínáljuk.
TIPP:
Natúr joghurt helyett epres joghurttal is készíthetjük.
Felnõttek kevés illatos likõrt is adhatnak hozzá.