Bodzás-citromos almakrémleves

2011-04-26

sponsored links


Egyszerû kis leves, amit az én esetemben lehetne akár turmixnak is nevezni, de "csakazértsem" az. :) Tudom, még nincs itt a bodza szezonja - de nemsokára eljön az is -, addig is vegyük le a kamrapolcról az esetlegesen megmaradt bodzaszörpünket (én még nagyi félére bukkantam tavalyról). Adjunk hozzá jóféle almát, tejszínt vagy görög joghurtot, és citromot is, hogy kissé pikánsabbá tegyük, turmixoljuk össze, hûtsük be alaposan, és már tálalhatjuk is. Ha esetleg még almakompót/befõtt is leledzik a polcon, az még jobb, hiszen akkor még finomabbra lehet turmixolni. Én nem pároltam most elõ az almát, csak úgy sietõsen készült és nyersen került bele (bár így egészségesebb is), de ha több idõnk van rá, nyugodtan megtehetjük. Épp csak egy kevés vízben pároljuk puhára. Ehhez adhatunk citromhéjat is, akkor nem is kell már nagyon bele citromlé. Arányokat nem nagyon adok, méghozzá azért nem, mert egész egyszerûen minden bodzaszörp más-más intenzitású és édességû, így varálni kell vele, és kóstolni, hogy jó legyen. Én 4 személyre kb. 4-5 almát használtam, 1 nagyobb doboz görög joghurtot és kevés tejszínt, valamint kb. 1-1,5 dl bodaszörpöt és kevés citromlevet. A tejtermékeket is aszerint adagoljuk hozzá, hogy milyen sûrû vagy épp hígabb eredmény szeretnénk. Nem is bonyolítom itt tovább azt, ami nem is az! ;)

Hozzávalók:
  • alma (vagy almakompót)
  • görög joghurt, tejföl, tejszín, vagy tej (vagy ezek keveréke, legfinomabb tejszín és (görög) joghurt keverékével))
  • bodzaszörp
  • citrom
  • esetleg méz, de csak ha nem túl édes a szörp
  • A tálaláshoz: tejszínhab, esetleg babapiskóta (bár akkor már felér egy desszertel is, ha még sûrûbbre is készítjük)

Nyers változat:
Az almákat meghámozzuk, összedaraboljuk, majd összeturmixoljuk kevés citromlével és tejszínnel és/vagy joghurttal/tejjel. Ezután folyamatosan kóstolva, hozzáadagolunk annyi ...

Folytats a blogon ... ildinyo.blogspot.com/2011/04/bodzas-c...

sponsored links

Keres?s