Bodzavirágos, házi balzsamecet készítése
sponsored links
A bodzavirág mindennek, amit vele fûszerezünk nagyon szerethetõ ízt ad. Fûszerecet készítése, és eceterjesztés is található az Erdõkóstoló blogon, ezeket kicsit továbbfejlesztve készíthetõ balzsamecet. Na persze ez nem igazi balzsamecet, csak amolyan hamiska, de attól még nagyon finom.
Kell hozzá bodzavirág (szárított vagy friss) és jó minõségû ecet, valamint kell még barna répa- vagy nádcukor.
Elsõ lépés bodzavirágos fûszerecet készítése. A friss bodzavirágot a zöld részek eltávolítása után hagyjuk egy kicsit fonnyadni, a szárított virág azonnal használható és talán még jobb is, mint a friss. Egy fél liter kész ecethez, kb. negyed mennyiségû, tehát egy kisebb csészényi bodzavirágot adtam. A virágok az ecetben áztak úgy egy jó hónapot (elõbb is készen lehet, kóstolni kell, de nem romlik meg, így hagytam ázni), ezután leszûrve, kissé felmelegítve barna cukrot adtam hozzá. A barna cukortól az édesítés mellett balzsamecetes, barna színe is lesz az ecetnek. A cukor mennyisége ízlés kérdése is, én egy fél liter 10 %-os borecetbõl készült fûszerecethez úgy kb. 4 nagy evõkanálnyi barna cukrot adtam, majd a cukor teljes felolvadásáig melegítettem kihûlve üvegbe töltöttem. A bodzás balzsamecet sikerét mutatja, hogy fotózásra már csak ennyike maradt.
Készítettem még málnás balzsamecetet is, abból fotózásnyi mennyiség sem maradt. Hamarosan készítem az újabb adagokat. Más gyümölcs is alkalmas lehet rá, pl. a szép sötét színû vadcseresznye vagy majd a fekete bodza termése. Az ízeket keverni is lehet bodzavirágos-málnás, bodzavirágos bodzaterméses. Legközelebb saját érlelésû házi eceteket is szeretnék balzsamosítani, mert azoknak már eredendõen is nagyon finom ízük van, nem kell fûszerezni, de akár lehet.
És hogy mire használom? Mármint azon kívül, hogy néha odasomfordálok a kamrapolchoz és egy kis kanálnyit csak úgy elnyalogatok? Használom mindenféle salátákhoz, zöldségeken kívül köles-, bulgur, és rizssalátához, olyan ételek fõzéséhez, amihez az édes-savanyú íz finom, mint pl. sárgarépaszósz, zöldbabfõzelék, sültekhez, sült zöldségekhez, grillezettek mellé, sült céklához nagyon finom és isteni a lila hagyma-lekvárba is. Krémesítve (keményítõvel) sajtokhoz vagy a tányérra díszcsíknak, -pöttynek és íznek is tökéletes, kicsit belemártogatni a sültet, zöldséget.
Kell hozzá bodzavirág (szárított vagy friss) és jó minõségû ecet, valamint kell még barna répa- vagy nádcukor.
Elsõ lépés bodzavirágos fûszerecet készítése. A friss bodzavirágot a zöld részek eltávolítása után hagyjuk egy kicsit fonnyadni, a szárított virág azonnal használható és talán még jobb is, mint a friss. Egy fél liter kész ecethez, kb. negyed mennyiségû, tehát egy kisebb csészényi bodzavirágot adtam. A virágok az ecetben áztak úgy egy jó hónapot (elõbb is készen lehet, kóstolni kell, de nem romlik meg, így hagytam ázni), ezután leszûrve, kissé felmelegítve barna cukrot adtam hozzá. A barna cukortól az édesítés mellett balzsamecetes, barna színe is lesz az ecetnek. A cukor mennyisége ízlés kérdése is, én egy fél liter 10 %-os borecetbõl készült fûszerecethez úgy kb. 4 nagy evõkanálnyi barna cukrot adtam, majd a cukor teljes felolvadásáig melegítettem kihûlve üvegbe töltöttem. A bodzás balzsamecet sikerét mutatja, hogy fotózásra már csak ennyike maradt.
Készítettem még málnás balzsamecetet is, abból fotózásnyi mennyiség sem maradt. Hamarosan készítem az újabb adagokat. Más gyümölcs is alkalmas lehet rá, pl. a szép sötét színû vadcseresznye vagy majd a fekete bodza termése. Az ízeket keverni is lehet bodzavirágos-málnás, bodzavirágos bodzaterméses. Legközelebb saját érlelésû házi eceteket is szeretnék balzsamosítani, mert azoknak már eredendõen is nagyon finom ízük van, nem kell fûszerezni, de akár lehet.
És hogy mire használom? Mármint azon kívül, hogy néha odasomfordálok a kamrapolchoz és egy kis kanálnyit csak úgy elnyalogatok? Használom mindenféle salátákhoz, zöldségeken kívül köles-, bulgur, és rizssalátához, olyan ételek fõzéséhez, amihez az édes-savanyú íz finom, mint pl. sárgarépaszósz, zöldbabfõzelék, sültekhez, sült zöldségekhez, grillezettek mellé, sült céklához nagyon finom és isteni a lila hagyma-lekvárba is. Krémesítve (keményítõvel) sajtokhoz vagy a tányérra díszcsíknak, -pöttynek és íznek is tökéletes, kicsit belemártogatni a sültet, zöldséget.