Bodzavirág szirupos meggyes sütemény
sponsored links
A játszótéri BFF-em hamarosan falura költözik családostul. Húzom is a számat, mert irigy vagyok, mint a dög, akkora kertjük van. ( ) Kint jártunk a házuknál, bitang nagy meggyfájuk (is) van, roskadásig tele meggyel, jófajtával. Szedd magad akcióztam, de annyit sikerült összeharácsolnom, hogy nem gyõztük enni. Sütit viszont régen nem sütöttem, kezdtem is szarul kellemetlenül érezni magam. A Mátrában töltjük a hosszú hétvégét, a kertben még virágzik a bodzabokor. És akkor jött a fény: meggyes süti lesz bodzavirág sziruppal. Pontosan annyi kinyílt virág volt még a bokron, amennyi nekem kellett.
És mivel Bénáék Horváthék fényképezõgép nélkül (!!!) hagyták el a fõvárost 4 napra, mobillal fotóztam? A kutya meg csak sündörgött a süti körül, olyan kunyeráló arccal, amit még életemben nem láttam. Egon nagy kéregetõ.
Elõkészítés: 10 perc magozás + 10 perc a tészta összeállításához
Sütési idõ: 25 ? 30 perc
Hozzávalók:
a tésztához:
13 dkg liszt
10 dkg porcukor (nádcukrot daráltam le)
1 csomag vaníliás cukor
1 mk. sütõpor
5 tojás szétválasztva
10 dkg olvasztott vaj
1 citrom leve
csipet só
35 dkg meggy (magozott súly)
a bodzavirág sziruphoz:
4 ? 5 nagyobb bodzavirág
7 dkg nádcukor
1 dl bodzaszörp
2 ek. víz
Elõmelegítettem a sütõt 180 fokra, alsó ? felsõ üzemben. Egy tepsit kivajaztam és kiliszteztem. Megmostam és kimagoztam a meggyet.
A tésztához kimértem a hozzávalókat. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét betettem a hûtõbe. Megolvasztottam a vajat. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a vaníliás cukrot, a citromlevet, beleszórtam a lisztet, a sütõport és egy csipet sót. Végül beletettem a nem forró olvasztott vajat. Alaposan elkevertem egy kézi habverõvel.
Kivettem a hûtõbõl a tojásfehérjét és elektromos kézi habverõvel pár perc alatt kemény habbá vertem. Elõször csak az 1/3-át kevertem a masszához, még nem óvatoskodtam, majd a maradék habot is beleforgattam, de már óvatosan, lassú, alulról felfelé történõ mozdulatokkal, hogy ne törjem össze a habot.
A kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöttem a nyers tésztát, a tetejére sorakoztattam a kimagozott, félbevágott meggyszemeket és 25 ? 30 perc alatt megsütöttem a süteményt. 20 ? 22 perc után tûpróbával ellenõriztem. Nagyjából 30 perc alatt megsült.
Amíg a sütemény sült, elkészítettem a bodzaszirupot. A cukrot, a vizet és a bodzaszörpöt egy kis lábasba tettem, majd addig melegítettem, amíg a cukor teljesen felolvadt. Folyamatosan kevergettem. Ekkor beletettem a bodzavirágokat és addig fõztem a szirupot, amíg szépen besûrûsödött. Még forró leszûrtem és félretettem hûlni.
Amikor a sütemény megsült, sûrûn megszurkáltam a tetejét és egyenletesen meglocsoltam a bodzavirág sziruppal. A meggyszemek szépen lesüllyedtek a tészta aljára. Puha és szaftos volt, a bodzavirág sziruptól pedig illatos.
A facebook-on is megtaláltok, itt.
Meggyes lepény
Meggyes-mákos sodort rétes
Turbózható meggyes-bögrés piskóta
Narancsos ? fahéjas csigák
És mivel Bénáék Horváthék fényképezõgép nélkül (!!!) hagyták el a fõvárost 4 napra, mobillal fotóztam? A kutya meg csak sündörgött a süti körül, olyan kunyeráló arccal, amit még életemben nem láttam. Egon nagy kéregetõ.
Elõkészítés: 10 perc magozás + 10 perc a tészta összeállításához
Sütési idõ: 25 ? 30 perc
Hozzávalók:
a tésztához:
13 dkg liszt
10 dkg porcukor (nádcukrot daráltam le)
1 csomag vaníliás cukor
1 mk. sütõpor
5 tojás szétválasztva
10 dkg olvasztott vaj
1 citrom leve
csipet só
35 dkg meggy (magozott súly)
a bodzavirág sziruphoz:
4 ? 5 nagyobb bodzavirág
7 dkg nádcukor
1 dl bodzaszörp
2 ek. víz
Elõmelegítettem a sütõt 180 fokra, alsó ? felsõ üzemben. Egy tepsit kivajaztam és kiliszteztem. Megmostam és kimagoztam a meggyet.
A tésztához kimértem a hozzávalókat. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét betettem a hûtõbe. Megolvasztottam a vajat. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a vaníliás cukrot, a citromlevet, beleszórtam a lisztet, a sütõport és egy csipet sót. Végül beletettem a nem forró olvasztott vajat. Alaposan elkevertem egy kézi habverõvel.
Kivettem a hûtõbõl a tojásfehérjét és elektromos kézi habverõvel pár perc alatt kemény habbá vertem. Elõször csak az 1/3-át kevertem a masszához, még nem óvatoskodtam, majd a maradék habot is beleforgattam, de már óvatosan, lassú, alulról felfelé történõ mozdulatokkal, hogy ne törjem össze a habot.
A kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöttem a nyers tésztát, a tetejére sorakoztattam a kimagozott, félbevágott meggyszemeket és 25 ? 30 perc alatt megsütöttem a süteményt. 20 ? 22 perc után tûpróbával ellenõriztem. Nagyjából 30 perc alatt megsült.
Amíg a sütemény sült, elkészítettem a bodzaszirupot. A cukrot, a vizet és a bodzaszörpöt egy kis lábasba tettem, majd addig melegítettem, amíg a cukor teljesen felolvadt. Folyamatosan kevergettem. Ekkor beletettem a bodzavirágokat és addig fõztem a szirupot, amíg szépen besûrûsödött. Még forró leszûrtem és félretettem hûlni.
Amikor a sütemény megsült, sûrûn megszurkáltam a tetejét és egyenletesen meglocsoltam a bodzavirág sziruppal. A meggyszemek szépen lesüllyedtek a tészta aljára. Puha és szaftos volt, a bodzavirág sziruptól pedig illatos.
A facebook-on is megtaláltok, itt.
Innen is szemezgethettek
Meggyes lepény
Meggyes-mákos sodort rétes
Turbózható meggyes-bögrés piskóta
Narancsos ? fahéjas csigák