Bodzavirág lekvár / Bodzavirág zselé
sponsored links
Kövesd az útmutatásom, és készíts ilyen szépen rezgõs, isteni finom, almás ízesítésû bodzazselét, hogy télen is kóstolhasd a tavasz/kora nyár ízeit. Ez valami fergetegesen finom, ma palacsintát kell sütnöm hozzá, mert ilyen könnyelmû ígéretet tettem az aprónépnek. Még van bodzavirág a bokrokon, tehát nem vagytok elkésve semmivel!
Hajlamos voltam minden évben leragadni a bodzaszörpnél, meg hogy néhány édes tésztába bodzavirágot szórjak. Aztán jött tesóm. Azaz dehogy jött, csak felhívott, hogy õ bizony isteni finom bodzalekvárt fõzött. Mégpedig a virágból. Küldött is hozzá receptet, aminek alapján elkezdtem keresgélni (megjegyzem, bodzalekvárként nem ezt hozza fel a gugli, hanem a bogyóból készültet), és találtam pár ígéretesnek tûnõ bodzazselét. Végül Limara mennyiségi adatait figyelembe véve elkészült a fotókon is látható gyönyörû színû és állagú, almával és vaníliával ízesített zselé! Elmondani lehetetlen, hogy mennyire finom, de ha kipróbálod, a rabjává válsz!
Hozzávalók
20 nagy fej bodzavirág
1 citrom
50 dkg cukor
2 ek citromsav
3 cs. vaníliás cukor
2 tk vanília kivonat
4-5 kisebb alma
3,5 liter víz
3 cs. 3:1 Dzsemfix
A bodzavirágok zöld, erõsebb szárát levágjuk, és a virágos fejeket egy üvegbe vagy fazékba tesszük. Rákarikázunk 1 megmosott citromot, rászórjuk a fél kg cukrot, és felöntjük 3,5 liter vízzel. Lefedjük, és betesszük a hûtõbe. Minden nap keverünk egyet rajta, és hagyjuk 2-3 napig állni. Ezután leszûrjük a levet, hozzáreszeljük az almákat, beleszórjuk a vaníliás cukrot, majd a vanília aromát is hozzáadjuk és elkezdjük forralni. Alacsony lángon kb. fél liter vizet elfõzünk róla. (Szemmel látjuk.) Ekkor én nekiestem egy botmixerrel, mert az almákat szerettem volna, ha benne maradnak a lekvárban. Végül beleszórtam a 3 cs. dszemfixet, és kézi habverõvel alaposan elkevertem. 1 percig fõztem, majd sterilizált, tiszta, még meleg üvegekbe öntöttem. (Ne tessék megijedni kérem, ekkor még híg a lekvárunk). 5 percre fejtetõre állítjuk a lekváros üvegeket, majd egy kosarat kibéleltem pokróccal, belesorakoztattam a lekvárokat (már nem fejre állítva) és betakartam. Így hagyom kb. 2 napig, és mehet a kamra polcára. A fotóalanyt nem dunsztoltam, hagytam kihûlni és hûtõbe tettem. Ma palacsintában fogja bevégezni földi sorsát Jó fõzést!
Facebook-on megtalálsz ITT! Gyere, és értesülj a friss infókról elsõ kézbõl!
A kitartó lekvár? és a bukta
Cupcake ? Dekorálj muffint!
Húsvéti cukiságok ? Tündértorták
Tarte tatin (Francia almatorta)
Hajlamos voltam minden évben leragadni a bodzaszörpnél, meg hogy néhány édes tésztába bodzavirágot szórjak. Aztán jött tesóm. Azaz dehogy jött, csak felhívott, hogy õ bizony isteni finom bodzalekvárt fõzött. Mégpedig a virágból. Küldött is hozzá receptet, aminek alapján elkezdtem keresgélni (megjegyzem, bodzalekvárként nem ezt hozza fel a gugli, hanem a bogyóból készültet), és találtam pár ígéretesnek tûnõ bodzazselét. Végül Limara mennyiségi adatait figyelembe véve elkészült a fotókon is látható gyönyörû színû és állagú, almával és vaníliával ízesített zselé! Elmondani lehetetlen, hogy mennyire finom, de ha kipróbálod, a rabjává válsz!
Hozzávalók
20 nagy fej bodzavirág
1 citrom
50 dkg cukor
2 ek citromsav
3 cs. vaníliás cukor
2 tk vanília kivonat
4-5 kisebb alma
3,5 liter víz
3 cs. 3:1 Dzsemfix
A bodzavirágok zöld, erõsebb szárát levágjuk, és a virágos fejeket egy üvegbe vagy fazékba tesszük. Rákarikázunk 1 megmosott citromot, rászórjuk a fél kg cukrot, és felöntjük 3,5 liter vízzel. Lefedjük, és betesszük a hûtõbe. Minden nap keverünk egyet rajta, és hagyjuk 2-3 napig állni. Ezután leszûrjük a levet, hozzáreszeljük az almákat, beleszórjuk a vaníliás cukrot, majd a vanília aromát is hozzáadjuk és elkezdjük forralni. Alacsony lángon kb. fél liter vizet elfõzünk róla. (Szemmel látjuk.) Ekkor én nekiestem egy botmixerrel, mert az almákat szerettem volna, ha benne maradnak a lekvárban. Végül beleszórtam a 3 cs. dszemfixet, és kézi habverõvel alaposan elkevertem. 1 percig fõztem, majd sterilizált, tiszta, még meleg üvegekbe öntöttem. (Ne tessék megijedni kérem, ekkor még híg a lekvárunk). 5 percre fejtetõre állítjuk a lekváros üvegeket, majd egy kosarat kibéleltem pokróccal, belesorakoztattam a lekvárokat (már nem fejre állítva) és betakartam. Így hagyom kb. 2 napig, és mehet a kamra polcára. A fotóalanyt nem dunsztoltam, hagytam kihûlni és hûtõbe tettem. Ma palacsintában fogja bevégezni földi sorsát Jó fõzést!
Facebook-on megtalálsz ITT! Gyere, és értesülj a friss infókról elsõ kézbõl!
Hasonló bejegyzések:
A kitartó lekvár? és a bukta
Cupcake ? Dekorálj muffint!
Húsvéti cukiságok ? Tündértorták
Tarte tatin (Francia almatorta)