Bodzavirág dzsem
sponsored links
A recept eredetije innen, de a recept alatti hozzászólásokat elolvasva én is kicsit módosítottam a recepten, és a reszelt almát is bennehagytam a lekvárban. Az eredeti 1,5-szeresét csináltam. Ide úgy írom már, ahogy én készítettem.
Hozzávalók:
30 db bodzavirág
3 citrom
1,5 csomag Dr. Oetker vaníliáscukor (eredeti receptben vaníliarúd van, de nekem nem volt itthon)
45 dkg kristálycukor
4 db alma
1,5 csomag Dr. Oetker dzsemfix 3:1
8 dl víz.
A virágokról a vastagabb szárakat levágtam. A megmosott citromokat felkarikáztam. A virágokat a citrmkarikákkal rétegezve egy nagyobb edénybe raktam, ráöntöttem a vizet, és egy éjszakára hûtõben hagytam állni.
Másnap sûrû szitán átszûrtem, kinyomkodtam. Az almákat megpucoltam és nagyobb lyukú reszelõn lereszeltem, beletettem a leszûrt lébe. A dzsemfixet 3 evõkanál kristálycukorral elkevertem, hozzáadtam az almás-bodzavirágos léhez. Állandó keverés mellett felforraltam, 1 perc után hozzáadtam a többi cukrot és a vaníliáscukrot, tovább kevergetve hagytam újra felforrni, majd a forrástól számítva minimum 5 percig fõztem. Forrón kis üvegekbe töltöttem, lezártam, 5 percre fejreállítottam az üvegeket. (Ebbõl a mennyiségbõl nekem 4 db kb. 3,5 dl-es -- és még 2 kisebb üvegecskével lett.)