Bodzavirág- bodzaszörp
sponsored links
Népies neve: bocfa, csete, fái bodza, fekete bodza.
A növény leírása: a bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik, mindenfelé elterjedt, de fõleg cserjések, lomberdõk területén él. Cserje vagy néha fa.
A középkori német néphit szerint a bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megóvta a családot a t?zt?l és más bajoktól.Európa néhány országában a palacsintatésztába mártott és forró olajban kirántott bodzavirágzat a különleges csemegék közé tartozik. Ha a virágját borba áztatják, annak muskotályszer? ízt kölcsönöz. A bodza bogyójából bort és pálinkát is készítenek. A citromból készült limonádé ízesíthetõ 1-2 darab bodzavirágzattal vagy finom szörpöt is készíthetünk belõle.
Gyógyászatban felhasználható része a virágzata és a bogyója. Virágzatát május, június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi idõszakban gyûjtik.
A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. A bogyó gyümölcssavat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat, mint a szambunigrint.
A bodzateát meghûléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentõként ...
A bodzateát meghûléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentõként ...