Bodzaszörp
sponsored links
Igaz, nem most készült, de a bórkõsav vásárlással kezdõdött minden.
El sem tudtam képzelni, hogy mennyi mizéria van azzal, ha szeretnék egy kis borkõsavat vásárolni. A 4-5 bolt után feladtam azon elvemet, hogy beszaladok és leveszem a polcról a többi befõzési cucc mellõl. A szemben lévõ gazdabolt 8tól 5ig van nyitva, ami szintén nem kedvez nekem, mivel 8 és 5 között én is dolgozom. Maradtak a gyógyszertárak, mint utolsó mentsvárak. Aha, persze, mindaddig maradtak, amíg ki nem találták, hogy igazából õk nem adhatnak el nekünk alapanyagokat, így borkõsavat sem, csak receptre. Írassam fel a dokival, hogy ?Csókolom Doktorúr, kevés a savam, innék egy kis házibort, írjon má? fel borkõsavat hozzá? Vagy nemtudom.
Mellékesen nem is borhoz kell, hanem a bodzaszörphöz. Amihez a bodzát már hétvégén leszedtem, ott fonnyadozik a hûsben, amíg nincs borkõsav. Mert e nélkül nincs szörpJ
Végsõ elkeseredésemben gondoltam rendelek netrõl 1 kilót, a virágokat kidobom, majd szedek újat, amikor megjön a csomag. Szerencsére a gugli kidobta, hogy barkácsáruházban is lehet venni. Juhúúú, megvan a megoldás, irány a bolt borászati kellékek részlege, és lám, ott vidul a friss, ropogós, ingyom-bingyom borkõsav.
Így már az én hûtõmben is ott csücsül a félkész bodzaszörp, aminek utolsó üvegét mindig az elsõ hóesésre tartogatom. A mézillatú nyár köszön vissza minden üvegbõl.
Bodzaszörp
Hozzávalók
6 l víz
3 kg cukor
10 dkg borkõsav
3 felkarikázott citrom
rengeteg bodzavirág
Elkészítése
A vizet felforralom a cukorral, majd amikor kihûl hozzákeverem a borkõsavat, végül beleteszem a citromot és a virágokat. Hûtõben 3-4 napig tárolom, esténként átkeverem. Végül leszûröm, literenként 1 késhegynyi szalicilt hozzákeverek és üvegekbe töltöm. Vagy megiszom.