Bodzaszörp
sponsored links
Kezdetben volt a házi bodzaszörp. Sajnos senki sem gondolt arra Magyarországon, hogy üzleti lehetõséget lásson benne. Egyszer csak megjelent egy ismert üdítõgyártó cég kínálatában. Igaz, hogy íze meg sem közelíti a házit, sõt bodzaíz is csak nyomokban fedezhetõ fel benne, de a haszon nem a magyaroké. Ilyen a mi formánk.
Az édes szörpök persze nem túl egészségesek, de azért néha jól esik egy kis kihágás. Akkor legalább igyuk azt, amirõl tudjuk, mibõl készül.
Íme a házi recept egy barátunk jóvoltából:
1. Hozzávalók:
12 liter víz
10 kg cukor
25 dkg citromsav
10 dkg borkõsav
1 dkg szalicil
120 virág
Egy nagy hordóban összekeverjük a hozzávalókat, 5 napig érlelni hagyjuk, néha megkeverjük, majd lesszûrjük, és üvegekbe töltjük. Évekig eláll. A képen tavaly elõtti szörp van az üvegben. Sok vizet kell hozzáönteni fogyasztáskor, de nagyon finom.
Kevésbé elálló változat, de nem tudom, honnan került a receptfüzetembe:
2. Hozzávalók:
8 liter víz
3 kg cukor
5 dkg borkõsav
4 darab nagy citrom
fél csomag szalicil
A citrom héját reszelve tesszük bele, a levét kifacsarva. A többi hozzávalóval együtt összekeverjük, és 48 órán át állni hagyjuk, majd leszûrjük és üvegekbe töltjük. Ezt a fajtát nem próbáltuk még ki.