Bodzaszörp
sponsored links
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kertemben van egy szép, nagy bodzafa, így virágzáskor nincs limitálva a készíthetõ szörp mennyisége.
Csak kisétálok egy ollóval és máris megvan a fõ alapanyag. Mivel a menta és a citromfû is helyben terem, így pár ágat ezekbõl is szoktam beletenni, amitõl csak még zamatosabb lesz és egy igazi gyógyital válik belõle.
Hozzávalók egy nagy méretû befõttesüveghez (5 literesként ismerjük, de valójában kisebb a térfogata)
2 liter víz
3 kg cukor
10-12 bodzavirág
2 citrom (lehetõleg növényvédõ szertõl mentes)
4 ág menta
4 ág citromfû
5 dkg aszkorbinsav (C-vitamin) vagy 3 dkg borkõsav
A vizet és a cukrot lábosba mérjük és felforrósítjuk annyira, hogy a cukor teljesen elolvadjon.
Langyosra hûtjük és belekeverjük az aszkorbin- vagy a borkõsavat.
A bodzavirágot, a mentát és a citromfüvet leöblítjük és a tisztára mosott üveg aljába rakjuk a karikára vágott citrommal együtt.
Ráöntjük a szirupot, lefedjük és 2-3 napon át hûvös helyen tartjuk. Idõnként átkeverjük.
Ezután leszûrjük, kisebb méretû üvegekbe töltjük és mivel tartósítószert nem tartalmaz, hûtõben tároljuk.