Bodzaszörp
sponsored links
Virágba borultak a bodzabokrok és ez egyet jelent számunkra a bodzaszörp készítéssel is! Kisebbik
fiammal meglátogattuk a közelünkbe lévõ erdõt, ahová már évek óta járunk bodzát gyüjteni és igen tekintélyes mennyiségû bodza virágot gyûjtöttünk össze, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy bodzaszörpöt készítsünk belõle.
Bodza szörp:
Bodzavirág: 30-40 tányér
Víz: 6,-
Cukor: 4,-
Citrom: 10 db
Citromsav: 0,10
Menta levél: 10 db
A bodzavirágot megmostuk és a zöld száras részbõl minél többet eltávolítottunk, hogy kevesebb keserû anyag kerüljön a szörpbe. Megfigyeltem, hogy ha minimális zöldet hagyok rajta és lehetõség szerint, csak a virág kerül beáztatásra nem lesz kesernyés utóíze, ami ellenkezõ esetben elõfordulhat. Annyi vizet öntöttünk rá, hogy bõven ellepje (recept szerinti mennyiség) és nehezékként egy nagy lapos tányérral lenyomtuk a virágokat. Ezek után 24 órát ázott a hûtõben elhelyezett vödrökbe. Ekkor kicsavartuk a citromokat és héjastól, levestõl a vízbe öntöttük, illetve a mentaleveleket is beleraktuk, majd leszûrtük, kinyomkodtuk és víz literenként 66,66 dkg cukrot és 1,66 dkg citromsavat kevertünk bele, majd felforraltuk és tiszta, fertõtlenített üvegekbe töltöttük.
Bodza fagyit, bodzás desszertet, bodzás creme bruleé-t és természetesen bodza italt készítünk belõle(amíg tart).