Bodzaszörp azaz bodza üdítõital
sponsored links
A nagy kedvenc! Bár bodzaszörpnek hívjuk, bodza üdítõital mert azonnal fogyasztandó és nem kell hígítani. Még most, június végén is lehet készíteni, ha találunk eldugott fákat, miket nem ér a nap és késõn virágzik a bokor. Ezt a receptet a Magyar Konyha 1983 2. számban találtam, évek óta használom. Íme.
Hozzávalók:
7-8 tenyérnyi bodzavirág
5 liter víz
60 dkg cukor
2 dkg citromsav
csipet só
2 citrom
Nagy uborkás üvegben vízzel összekeverjük a cukrot, sót, és a citromsavat, héjával együtt belekarikázom a citromokat, és fejjel lefelé beleállítjuk az elõzõleg folyó vízzel leöblített bodza virágokat. 48 órát állni hagyjuk. Leszûrjük, hûtõben tároljuk.
Amin én változtattam: minimum 10-12 virágot rakok az üvegbe, citromsav helyett javaslatra borkõsavat használok, ami ugyanúgy bevált mint a citromsav, nem öblítem le a virágokat inkább ha lehet szépeket és bogármenteseket választok. És a cukor!-az én nagy mumusom.
40 dkg és inkább utána teszek még hozzá egy kicsit ha nem elég édes. Általában még a citrom karikákat is kinyomkodom kiszedéskor mert túl édesnek érzem.