BODZASZÖRP BEFÕZÉSE ÉS FRISS BODZAITAL KÉSZÍTÉSE

2017-05-15

sponsored links


A bodzát a népgyógyászatban már az ókorban is használták, meghûléses betegségekben. Virágja vízhajtó, lázcsillapító, emésztést elõsegítõ, köhögéscsillapító hatású.  Szoktam bodzateának valót is szárítani, télére. Napi 3 csésze jó ízû, finom teát ihatunk télen is a szárított virágjából, fogyókúrázók 5-t is fogyaszthatnak, egy hónapon át.

Ezt az arányt veszem alapul, könnyû megjegyezni. Szerintem mindenki kedvére alakíthatja a neki tetszõ ízt.

100 bodzavirág
10 liter víz
10 kg cukor
10 db egész citrom (ebbõl néha pl. 3-4-t belefacsarok, a többit karikázom héjastól)
10 dk citromsó azaz étkezési citromsav



Virágzás elején szoktam szedni a bodza gyönyörû, illatos, teljesen kinyílott virágjaiból, mert késõbb elszaporodhatnak rajta a tetvek. Poros utak mentén, vasút mellett ne szedjük a bodza virágot, erre figyeljünk oda! 
Szerencsémre saját bodzabokrom van a kertben. Napos idõben leszedek pl. 50 kinyílott virágfejet (ez ugye változó, bármennyit szedhetünk, csak az arányok miatt írom), ollóval, metszõollóval vagy nagyobb ollóval érdemes, mert úgy több virágpor marad rajta, mintha tépném. A vastagabb ágait ollóval levagdosom. Hagyom kicsit állni a tálban, amibe szedtem, hogy a bogárkák, pókocskák önszántukból távozzanak belõle. Ha bodza lelõhelyrõl szedem, éppen csak megöblítem egy tál vízben, hogy az értékes virágpor rajta maradjon, de ha tisztának látom, akkor úgy használom, ahogy leszedtem. A szörpnek valót úgyis fel kell fõzni. Kisebb mennyiségnél egy 3 vagy egy 5 literes üveget használok egyszeri befõzéshez vagy frissen fogyasztható bodzaital készítéséhez.


A leszedett virágfejeket tehát egy nagyobb fazékba (vagy 2 nagyobb üvegbe) rakom, felöntöm kb 5-6 liter vízzel, adok hozzá 2-4 kis csomag citromsót, 3-4-5 citromot (alaposan lesikálom elõtte a héját) felkarikázom, 1-2 kiló cukrot szórok rá. Egy gézdarabbal vagy tányérral letakarom.
Italként már így is fogyasztható!

Pár napig, ez általában kb 3-4 nap, hagyom kiázni, összeérni az ízeket. Mindennap többször felkeverem fakanállal, ilyenkor mélyen beszippantom isteni illatát!


Idõközben elõkészítem a befõzéshez az üvegeket, tölcsért, alaposan kimosom, lecsepegtetem õket. Elõkészítem a dunsztoláshoz is a hozzávalókat. Amikor jónak látom, leszûröm és felfõzöm a levet. Kb 3-4-5 kiló cukrot adok hozzá, amikor feloldódott, megkóstolom, szörpnek elég édes-savanyú-e az íze. Esetleg egy pohárba öntök a szörpbõl és vízzel felöntve is letesztelem, hogy számomra kellemes legyen. Még egyet forralok rajta, csipetnyi szalicilt adok hozzá és szétöntöm tiszta üvegekbe. Pokróccal, párnákkal letakarva száraz dunsztban pihentetem 1 napig. Aki ódzkodik a tartósítószertõl, csippentésnyit szórjon a tetejére lezárás elõtt. Felbontáskor kiskanállal leszedhetõ.
A szörp vagy ital egy részéhez adhatunk pl. menta leveleket vagy citromfüvet.


BODZAITAL

Az udvaron növõ terebélyes bodzabokorról tegnap ollóval lecsíptem 6 virágernyõt. Ráöntöttem 3-4 l vizet, beletettem 1 alaposan megmosott citromot félkarikára vágva, 1 kis zacskó citromsót, körülbelül 150-200 g cukrot, belefacsartam egy citrom levét.  Úgy szeretem, hogy ne legyen túl édes, de ki hogyan kedveli, úgy édesítse! 
Ma már élvezettel kortyolgattuk a friss bodzalét :) 


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Folytats a blogon ... https://vicuska13.blogspot.com/2017/0...

sponsored links

Keres?s