Bodzalekvár
sponsored links
Az aszalt paradicsom után újabb, gazdaságosnak éppen nem nevezhetõ projektbe vágtam bele.
A héj és a magvak eltávolítása után a gyümölcshús csak töredéke az eredeti mennyiségnek. Van persze, olyan recept is, ahol marad a bogyó minden része, de nekem ez a mag- és héjmentes változat jön be.
Valójában egy gyógyhatású készítményhez jutunk, ha bodzalekvárt készítünk, a téli idõszakban segítségünkre lehet, hogy gyorsabban kilábaljunk a náthából, már amennyiben marad belõle addigra.
Egyébként sült hús, marha- vagy vadpörkölt, rántott camembert remek kísérõje is lehet.
Hozzávalók
5 kg teljesen érett bodzabogyó
cukor
aszkorbinsav
1 csomag zselésítõszer
A bogyókat villa segítségével eltávolítjuk a szárról. Leöblítjük, majd egy lábosban feltesszük fõni.
Forrástól számított 30-40 percig lassú tûzön, idõnként átkeverve fõzzük.
Az egészet áttörjük szitán, ízlés szerinti mennyiségû cukrot adunk hozzá, belekeverjük a zselésítõt és újra felforraljuk. Pár perc fõzés után levesszük a tûzrõl, kicsit várunk, hogy hûljön és ekkor adjuk hozzá a aszkorbinsavat (a C-vitamin 60 fok felett lebomlik). Szintén ízlés szerint adagoljuk, kóstolgatással állítjuk be a kívánt savasságot (kb. két kávéskanálnyi kell). Vigyázzunk, mert ez a mûvelet erõsen meg tudja csappantani az amúgy sem nagy mennyiséget:-)
Végül jól záródó üvegekbe töltjük a lekvárt.