Bodzahabos poharas desszert
sponsored links
Valószínûleg nem szerencsés dolog, hogy a blogomon viszonylag kevés a sütés nélküli édesség, hiszen az ilyen típusú desszert hamarabb elkészül, így idõt spórolhatunk vele. Kánikula idején kifejezetten üdvözítõ tud lenni, hogy mellõzhetjük a sütõ bekapcsolását, ráadásul sok esetben éppen olyan finom a poharas desszert is, mint bármilyen más, sütõben készült édesség.
Gondolatban általában minimum 1 nappal elõtte rákészülök a sütisütésre, de elõfordul, hogy vagy kedvem vagy épp idõm nincs arra, hogy ?komolyabb? édességet készítsek. Az elmúlt vasárnap az elõbbi eset forgott fenn ? egy csepp kedvem sem volt a konyha felé nézni, de a Kutyafül délután már ?vonyított? az édesség után. :D Így hát ? elsõsorban neki kedvezve ? nekifogtam egy gyors desszertnek. Szinte rögtön a bodzaszörpös üveg került a kezembe, és elég hamar kialakult belõle ez a finom, nyáriasan üde krém. A maradék babapiskóta sem maradhatott parlagon, úgyhogy rögtön frigyre is lépett a bodzás krémmel. :) Kóstoláskor úgy éreztem, néha kifejezetten jó nem rákészülni az édességkészítésre, mert a sütisütési kedv hiányából és a spontán ötletekbõl olykor kimondottan szeretni való desszert kerekedhet ki. :)
Gondolatban általában minimum 1 nappal elõtte rákészülök a sütisütésre, de elõfordul, hogy vagy kedvem vagy épp idõm nincs arra, hogy ?komolyabb? édességet készítsek. Az elmúlt vasárnap az elõbbi eset forgott fenn ? egy csepp kedvem sem volt a konyha felé nézni, de a Kutyafül délután már ?vonyított? az édesség után. :D Így hát ? elsõsorban neki kedvezve ? nekifogtam egy gyors desszertnek. Szinte rögtön a bodzaszörpös üveg került a kezembe, és elég hamar kialakult belõle ez a finom, nyáriasan üde krém. A maradék babapiskóta sem maradhatott parlagon, úgyhogy rögtön frigyre is lépett a bodzás krémmel. :) Kóstoláskor úgy éreztem, néha kifejezetten jó nem rákészülni az édességkészítésre, mert a sütisütési kedv hiányából és a spontán ötletekbõl olykor kimondottan szeretni való desszert kerekedhet ki. :)
Hozzávalók 4 személyre:
Csokoládés piskótához:
10 dkg babapiskóta
4 dkg vaj
3 dkg porcukor
1 csapott ek. holland kakaópor
2 ? ek. tej
Bodzahabhoz:
13 dkg tejföl
13 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
2 cs. Bourbon vaníliás cukor darálva
5 dkg finomítatlan nádcukor darálva
1 dl bodzaszörp
4 zselatinlap
Bodzazseléhez:
1 dl bodzaszörp
1 ? zselatinlap
elkészítés:
- A csokoládészószhoz a hozzávalókat fém tálba tesszük, és gõz fölé állítva összemelegítjük. A babapiskótákat kis kockákra vágjuk, és a csokoládészószhoz forgatjuk.
- 2 evõkanál bodzalevet felforrósítunk és feloldjuk benne az elõzõleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat.
- A tejfölt kikeverjük a mascarponéval, a vaníliás porcukorral, a nádporcukorral, a többi bodzaszörppel, és néhány evõkanál krémet a zselatinos bodzaléhez keverünk.
- A zselatinos krémet a többihez vegyítjük, hûtõbe tesszük annyi idõre, amíg dermedni nem kezd, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
- Elõkészítünk 4 üvegpoharat, mindegyik aljába lerakunk 1 réteg csokis babapiskótát, és ráhalmozunk néhány evõkanál bodzahabot.
- A poharak alját a tenyerünkkel megütögetjük, hogy a krém felülete sima legyen, majd elosztunk rajta egy újabb adag csokis piskótát és habot. A poharak alját ismét megütögetjük.
- A bodzazseléhez 1 evõkanál bodzaszörpöt felforrósítjuk, és feloldjuk benne az elõzõleg beáztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapot.
- Hozzákeverjük a többi szörpöt, és a desszertek tetejére csorgatjuk. Hûtõbe tesszük annyi idõre, hogy a zselé teljesen megszilárduljon a tetején, majd bodzavirággal és/vagy citromfûvel díszítve tálaljuk.