Bodza szuflé, eperöntet
sponsored links
A múlt héten csütörtökön újra meghívást kaptam az M1 Család-barát magazinjába, ahol egy bodzás desszertet készítettem el az élõ adás során. Megpróbáltam olyan receptet bemutatni, ami kicsit eltér a szokványos felhasználási módoktól (krémdesszert, palacsinta tésztában sült bodzavirág, dzsem, szörp, stb.), így egy bodza szufléra esett a választásom, bodzavirágos eperöntettel. A stúdiókörülményekre való tekintettel nem kényes, liszttel készült, hanem gríz alapú felfújtat sütöttem, ami tökéletesen sikerült. Mivel megígértem, és már többen hiányoltátok azóta, most itt van a recept is:
Bodza szuflé eperöntettel
Hozzávalók:
A bodzasziruphoz:
1 kg cukor
1 liter víz
1 citrom felkarikázva
6-8 tányér bodzavirág
Lassan kevergetve, tûz fölött feloldjuk a cukrot a vízben, majd felforraljuk a szirupot. Dunsztosüvegbe kanalazzuk, beletesszük a felkarikázott citromot és a bodzavirágot. 1 hétig hagyjuk állni, majd leszûrjük. Felhasználásig hûtõben tartjuk.
Bodzavirágos eperöntet
250 g érett eper apróra vágva
2 dl bodzaszirup
1 maroknyi lecsipkedett bodzavirág
A szirupban az epret puhára fõzzük, beleszórjuk a bodzavirágot és a szuflé mellé, öntetként tálaljuk.
A szufléhoz:
100 g vaj
2 tojás
100 g búzadara
1 teáskanál citromhéj
1 evõkanál citromlé
1 kk sütõpor
6 ek bodzaszirup
2 ek bodzavirág
1 csipet só
kristálycukor a sütõformák kiszórásához
porcukor a tálaláshoz
50 g puha vajat a két tojás sárgájával simára keverünk. Hozzáadjuk a citromhéjat és a citromlét, végül a bodzaszirupot. A búzadarát összekeverjük a sütõporral, majd a tojásos masszához adjuk. Ha túl száraz, bodzasziruppal hígítsuk. Félretesszük kb. 20 percre, hogy a gríz megszívja magát.
Közben egy csipet sóval habot verünk a tojások fehérjébõl, amit lazán a masszához keverünk. A lecsipegetett bodzavirágot a végén adjuk hozzá.
A sütõformákat kivajazzuk és kiszórjuk kristálycukorral.
A sütõt elõmelegítjük 180 fokra. A sütõ aljába egy tepsi vizet rakunk. 25 percig sütjük légkeverés nélkül. Sütés közben ne nyissuk ki a sütõt!
Tálaláskor megszórjuk porcukorral, és bodzavirággal díszítjük.
A végeredményt a mûsorvezetõk, Gaskó Balázs és Tallós Rita, valamint a kézmûves sarokban ügyeskedõ gyekekek is nagyra értékelték!
A teljes adást ITT nézhetitek meg (126. rész)!