Bodza szuflé, eperöntet

2014-05-26

sponsored links

2014.majus.25 187.JPG

 

 

A múlt héten csütörtökön újra meghívást kaptam az M1 Család-barát magazinjába, ahol egy bodzás desszertet készítettem el az élõ adás során. Megpróbáltam olyan receptet bemutatni, ami kicsit eltér a szokványos felhasználási módoktól (krémdesszert, palacsinta tésztában sült bodzavirág, dzsem, szörp, stb.), így egy bodza szufléra esett a választásom, bodzavirágos eperöntettel. A stúdiókörülményekre való tekintettel nem kényes, liszttel készült, hanem gríz alapú felfújtat sütöttem, ami tökéletesen sikerült. Mivel megígértem, és már többen hiányoltátok azóta, most itt van a recept is:

 

 

 2014.majus.25 183.JPG

 

 

 

 

Bodza szuflé eperöntettel

 

Hozzávalók:

 

A bodzasziruphoz:

 

1 kg cukor

1 liter víz

1 citrom felkarikázva

6-8 tányér bodzavirág

 

Lassan kevergetve, tûz fölött feloldjuk a cukrot a vízben, majd felforraljuk a szirupot. Dunsztosüvegbe kanalazzuk, beletesszük a felkarikázott citromot és a bodzavirágot. 1 hétig hagyjuk állni, majd leszûrjük. Felhasználásig hûtõben tartjuk.

 

 

 

 2014.majus.25 193.JPG

 

 

 

 

Bodzavirágos eperöntet

 

250 g érett eper apróra vágva

2 dl bodzaszirup

1 maroknyi lecsipkedett bodzavirág

 

A szirupban az epret puhára fõzzük, beleszórjuk  a bodzavirágot és a szuflé mellé, öntetként tálaljuk.

 

 

 

 2014.majus.25 197.JPG

 

 

 

A szufléhoz: 

 

 

100 g vaj

2 tojás

100 g búzadara

1 teáskanál citromhéj

1 evõkanál citromlé

1 kk sütõpor

6 ek bodzaszirup

2 ek bodzavirág

1 csipet só

kristálycukor a sütõformák kiszórásához

porcukor a tálaláshoz

 

50 g puha vajat a két tojás sárgájával simára keverünk. Hozzáadjuk a citromhéjat és a citromlét, végül a bodzaszirupot. A búzadarát összekeverjük a sütõporral, majd a tojásos masszához adjuk. Ha túl száraz, bodzasziruppal hígítsuk. Félretesszük kb. 20 percre, hogy a gríz megszívja magát.

Közben egy csipet sóval habot verünk a tojások fehérjébõl, amit lazán a masszához keverünk. A lecsipegetett bodzavirágot a végén adjuk hozzá.

A sütõformákat kivajazzuk és kiszórjuk kristálycukorral.

A sütõt elõmelegítjük 180 fokra. A sütõ aljába egy tepsi vizet rakunk. 25 percig sütjük légkeverés nélkül. Sütés közben ne nyissuk ki a sütõt!

Tálaláskor megszórjuk porcukorral, és bodzavirággal díszítjük.

 

 

 

 

 

 

 

 A végeredményt a mûsorvezetõk, Gaskó Balázs és Tallós Rita, valamint a kézmûves sarokban ügyeskedõ gyekekek is nagyra értékelték!

 

 

 

 

 2014.majus.25 199.JPG

 

 

A teljes adást ITT nézhetitek meg (126. rész)!

 

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/05/26/bo...

sponsored links

Keres?s