Bodza szirup

2017-06-04

sponsored links












Évek óta készítek bodzás üdítõt, már amikor nem késem le a bodza virágzását ill. amikor sikerül pormentes, tiszta helyen bodzabokrot találnom. Eddig mindig a jól bevált bodza szörpöt gyártottam liter számra, de idén eszembe jutott, hogy valamikor régen egy kedves kollégámtól kaptam én egy bodza szirup receptet, ami hosszabb ideig eláll, így még akár télen is visszaidézhetjük vele a nyár zamatát. Nosza, gyorsan elõkerestem és idén felkészülten vártam, hogy virágba boruljon a kiszemelt bokor, amikor teljes pompájában tündökölt, kis kosárkával a kezemben begyûjtöttem a bódítóan illatozó tenyérnyi hófehér virágernyõket róla, amivel nagyon óvatosan kell bánni, hisz a finom virágpora adja az itóka jellegzetes aromáját. Már csak a cukorszirupot kellett megfõzni, belerakni a bodzavirágokat, citromot, tartósítót és lefedve néhány napot türelmesen várni, hogy elkészüljön az egyik legkellemesebb nyári frissítõ. A kész bodza szirupot ajánlatos hideg, hûvös helyen tartani felhasználásig. Buborékos ásványvízzel hígítva, jégkockával, bio citrom,- vagy narancsszeletekkel, citromfûvel díszítve kínáljuk.

Bodza szirup

Hozzávalók:

  • 20-30 db tenyérnyi nyílott bodzavirág
  • 3 liter víz
  • 3 kg cukor
  • 2 doboz (26 gr-os) citrompótló vagy 5-10 gramm citromsav (ízlés szerint) 
  • 5 gr borkõsav
  • 3 kezeletlen héjú citrom

Elkészítése:

  1. Elsõ lépésként tiszta, pormentes helyrõl beszerezzük a bodza virágokat, vigyázzunk, hogy a rajta lévõ finom virágport szedés közben ne rázzuk le róla. 
  2. A virágokat nézzük át egyesével, hogy ne legyenek bogarasak és vágjuk minél rövidebbre a szárukat, inkább csak a virágernyõ maradjon meg. 
  3. Egy nagy lábasba öntjük a vizet és a cukrot, tûzre téve felforraljuk, szirupot fõzünk belõle.
  4. Mikor langyosra hûlt hozzáadjuk a citrompótlót vagy a citromsavat, belekeverjük a borkõsavat is.
  5. A virágernyõket és a felkarikázott citromokat belerakjuk a szirupba, lefedve, hûtõben 3-5 napig érleljük, idõnként megkevergetjük.
  6. A bodza szirupot finom szûrön átszûrjük, csírátlanított tiszta üvegekbe töltjük.
  7. Buborékos ásványvízzel hígítva, jégkockával kínáljuk.









Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/06/bod...

sponsored links

Keres?s