Bodza-fánk
sponsored links
Bodza-fánk |
Amint megláttam tegnap Gizinél ezt a receptet, máris indultam bodzavirágért. Éppen esõ után voltunk, így tiszta virágokat sikerült szednem a szomszédék kerítése mellett. Kiterítettem õket száradni. Ma reggel csak le kellett csipkedni a szárról a virágokat, és már készülhetett is a finom bodzafánk.
Hozzávalók:15 dkg liszt
2 kisebb tojás
1,5 dl tejszín
1 dl szénsavas ásványvíz
1 cs vaníliás cukor
csipet só
2-3 marék bodzavirág
bõséges olaj a sütéshez
Én mindjárt dupla hozzávalókat mértem ki. Egy tálba szitáltam a lisztet, hozátettem a felütött tojásokat és az összes többi hozzávalót, majd géppel csomómentesre kikevertem. Utoljára fakanállal kevertem bele a bodzavirágot, és már lehetett is sütni.
Egy liter olajat felforrósítottam, majd kanállal szaggattam bele a fánkokat. Lejjebb vettem a lángot, és többször forgatva szép pirosra sütöttem õket. Öt-hat perc alatt sült meg egy adag. Nekem laposabbak lettek, mint Gizié, valószínûleg lágyabb volt a tésztám. Lehet még bele lisztet keverni utólag is, hogy sûrû palacsintatészta állagú legyen.
A kisûlt, lecsepegtetett fánkokat forrón vaníliás porcukorba forgattam.
Melegen ajánlatos fogyasztani, bár nálunk hidegen is elfogyott.
Mindenkinek ajánlom, hogy amíg tart a bodzaszezon, próbálja ki, nagyon finom!
Gizi, köszönöm a receptet!