Blogkóstoló 33. avagy Egy ötlet a Parókia konyhájáról
sponsored links
Arandrágabarátim esmét elérkezett egy blogkóstoló utolsó pillanata, ami nem csak a leadási határidõ végét jelenti, hanem azt is, hogy már illene valami egyszerû, frappáns, meglepõ étket keresgélni a Parókia konyhájában
No, ez nem azért van, mert nem mehetnék máshova egy jó ötletért, hanem azért mert Márti azért, hogymegtudjuknézni ezt sorsolta nekem, a 33. Blogkóstoló alkalmából.
Ami nem is baj, mert a magam módján, így-úgy próbálkozom a hajdina népszerûsítésével, de a krémleves, eddig talán egyszer fordult meg ÕrültAgyacskámban, és most tessék A parókia konyháján megtaláltam ?
HAJDINAKRÉMLEVES,
FOKHAGYMÁS - PIRÍTÓS KOCKÁKKAL
Hozzávalók:
15 dkg hajdina
15 dkg hajdina
1 szál sárgarépa (kb.10 dkg)
1 szál petrezselyemgyökér (5-8 dkg)
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 p. tejföl
1 db babérlevél
rozmaring
bors, só (ételízesítõ)
A zöldségeket nagy lyukú reszelõn lereszeljük.
A vöröshagymát durvább kockákra daraboljuk, egy kevéske zsiradékon, megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén eldarabolt fokhagymát, a zöldségeket és a hajdinát, egy kisit még piríthatjuk, sózzuk, borsozzuk, babérlevéllel és rozmaringgal ízesítjük.
Jó, másfél liter vízzel felöntve, puhára (szét) fõzzük, majd simára turmixoljuk.
Tálalás elõtt a forró levesbe, hõkiegyenlítéssel belekeverjük a tejfölt.
Betétnek, pirítóst készítünk, amit fokhagymával jól bedörzsöljük, majd kis kockákra vágva a levesbe szórjuk.
Csak 1-2 okosság: a hajdina jól, dagad, illetve magába veszi a vizet, ezért elõfordulhat, hogy "túl" sûrû lesz turmixoláskor, de oda se neki, egy kis vízzel kedvünkre hígíthatjuk, és ha kell utóízesítjük. Ezen tulajdonsága révén, nem kell lisztes, vagy keményítõs sûrítést alkalmaznunk. Én jelen esetben jó sûrûre hagytam.
A hajdina nem túl népszerû, fõleg ha nincs jól ízesítve, ezért írtam oda halványan az ételízesítõt, amit kiválthatunk egy kevéske lestyánnal is.
A hajdina nem túl népszerû, fõleg ha nincs jól ízesítve, ezért írtam oda halványan az ételízesítõt, amit kiválthatunk egy kevéske lestyánnal is.