Bizánci marharagu & marhahúsos, babos házimetélt

2018-02-02

sponsored links

Sokszor a maradékokból lesznek a legjobb fogások. Mindenesetre, soha nem érdemes semmit sem kidobni, a konyha tényleg alkimista mûhely: minden átalakulhat valami egészen mássá.



Tegnap megcsináltam Rick Stein egyik ételét a Velencétõl Isztambulig sorozatából, méghozzá egy több mint ezer éves bizánci receptet: marhahús levendulával, borral és naranccsal.
A helyzet az hogy olyan jó volt, hogy mire észbe kaptam, eltüntettük - három kis darab hús és sok szaft maradt csak belõle. A maradék oly kevésnek tûnt, hogy még egy adagot sem adott ki. Kombináltam hát babbal és friss házi tésztával, így kiadós lett és isteni finom. A képen nem látszik, de a finom szaftot a tészta beszívta és mennyei íze lett tõle. Az utóbbi idõk legjobb ebédjeit ettük tegnap és ma.

A bizánci marha receptje: 1 kg marhalábszár, 3 narancs leve, 2 dl vörösbor (én szekszárdi rozéval csináltam, mert kivételesen nem volt itthon vörös nedû), 3 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál méz, só, frissen õrölt bors, 1 csapott evõkanálnyi szárított levendula, 1 teáskanál köménymag, 1/2 mokkáskanál római kömény, 1 teáskanál vörösborecet, 4-5 evõkanál olívaolaj. Ez 4 fõre elegendõ bõséges körettel.


A recept a 30. perc után következik.

A marhahúst nagyobb darabokra vágjuk, a felhevített olívaolajon körbesütjük. Felöntjük borral, narancslével, borecettel, és fûszerezzük. A fokhagymagerezdeket csak félbevágva adjuk a raguhoz. Lefedve a hús puhulásáig fõzzük, ha szükséges, utánaízesítjük bizonyos idõ eltelte után, mert változik sokat az íze. Kellhet bele még méz, vagy borecet vagy fûszer. Ha a szaftját nagyon elfõné, mindig egy kevés vizet utánaönthetünk. Hámozott, csak félbevágott, fõtt burgonyával tálaltam. (A fokhagymát én adtam a receptúrához, nekem hiányzott belõle a telt íze.)

És a babos metélt: a maradék kevés húst apróra vágtam, visszatettem a szaftba a lecsöpögtetett tarkabab konzervvel együtt. Összerottyantottam, és a 35 dkg durumbúzából készült metéltet fõlés után egybõl a raguba szedtem, átkevertem. Reszelt Marcsi-féle parmezánnal tálaltam. Ez két fõre szóló adag.


Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2018/02...

sponsored links

Keres?s