Birszselé és birssajt

2012-11-23

sponsored links



Valahol olvastam, a birsalmát az ókorban a szerelem, a boldogság, a termékenység szimbólumának tartották. Ez talán a birsalma szépségének is köszönhetõ, mert, szerintem, nagyon szép gyümölcs. De szépsége mellett legnagyobb értéke mégis magas vitamin- és ásványianyag-tartalma. Nyersen nem igazán fogyasztható, feldolgozva viszont sok lehetõséget rejt magában. Számomra a legcsodálatosabb csemege a birssajt és -zselé. Erre egyaránt alkalmas a birsalma és a birskörte.
Birsalmasajt készítése nem a legkönnyebb feladat, de megéri a fáradságot, finom nasi, szuper gasztroajándék, és a kandírozott narancshéj mellett nálam elmaradhatatlan kelléke a karácsonyi püspökkenyérnek. A tavalyi sikereken felbuzdulva az idén is nekiláttam a birssajt készítésének, sõt, egyet tovább lépve a birszselét is beiktattam. Zselét már készítettem bodza- és pitypangvirágból is, de a birs, magas pektintartalma miatt, más eljárást igényel. Pektin vagy más zselésítõanyag hozzáadása nem szükséges, a birszseléhez a fõtt birsbõl kinyert levet csak fõzni kell a kívánt sûrûség eléréséig, attól függõen, mi az elérni kívánt állag. Ha szeletelhetõ, késõbb esetleg cukorral vagy csokival bevont zselét akarunk, akkor tovább, ha zsemlére, süteményre kenhetõ állagút, akkor rövidebb ideig. Most ilyet is, olyat is készítettem.

Hozzávalók: 2 kg birsalma, 1 citrom, 1 vaníliarúd, 70 dkg  ...

Folytats a blogon ... relaxotour.blogspot.com/2012/11/birsz...

sponsored links

Keres?s