Birssajt nádcukorral. Bútorfestés.

2017-11-25

sponsored links




Egy kosár csodálatosan szép és finom birsalmát kaptam ajándékba.




Készítettem belõle lekvárt (így), fûszeres kompótot, fermentált/erjesztett ivólét, 
sütöttem serpenyõben köretnek, került süteménybe és megcsináltam karácsonyra a sajtot.


Még maradt pár szem :)

Így csináltam





A megmosott, héjastól feldarabolt birseket kevés vízben megfõztem, 
a fõzõvíztõl lecsepegtettem, majd botmixerrel krémesre turmixoltam. 
Lemértem és fele annyi (tehát 1 kg püréhez 50 dkg cukor)
 demerara nádcukrot kevertem hozzá.
Lassú tûzön, sokszor megkeverve és fröccsenésgátlóval lefedve 
nagyon sûrûre, pasztaszerûre besûrítettem.
Hagytam langyosra hûlni, majd folpackkal bélelt tálcára simítottam 0,7-1 cm vastagon.




Napok alatt, közben többször megfordítva kiszikkasztottam.
A megszikkadt sajtból csillagokat, pici fenyõfákat és szíveket szaggattam, 
majd egyiket-másikat nagy szemû nádcukorral megszórtam.
Légmentesen zárható dobozba raktam, a rétegeket zsírpapírral elválasztva.
Hûtve tárolom.




Az édes, kissé fanyar gyümölcssajtot 
 tálalhatjuk sós sajtokkal, fogyaszthatjuk magában, 
apríthatjuk gyümölcskenyérbe, keverhetjük salátába, stb.





Megjegyzés
- A birssajtot szokás fûszerezni (fahéj, citrushéj, szegfûszeg), 
illetve dióval, mogyoróval, mandulával gazdagítani.
Ki-ki ízlésének megfelelõen.
- A fõzés hossza függ a gyümölcspép mennyiségétõl, akár több óra is lehet.
Ez idõ alatt, kb. 10-15 percenként érdemes megkeverni, hisz könnyen lekaphat az alja.
A keverésnél legyünk óvatosak!
- A birs párolólevét nem öntöttem ki, hanem megittuk.





Érdekesség
A birssajt igen régi eredetû, a késõ 4. korai 5. századi receptek 
gyûjteményében már megtalálható.
Méliusz Juhász Péter magyar botanikus 1578-ban írt a birssajt gyógyászati elõnyeirõl.
A sajt egész Európában elterjedt.
A recept egyszerû: a birset héjastól megfõzik, passzírozzák, 
majd kb. ugyanannyi cukorral sûrûre fõzik.







*


Bútort festek :)




Úgy kezdõdött, hogy kaptam egy komódot 
(kaptam, mert már nem kellett, kidobták volna, így befogadtam).
Semmi különös, egyszerû, még csak nem is fából van, de 4 nagy fiókkal rendelkezik.
A fiókok meg mindig jól jönnek :)
Igaz a sötét bordó színe nem tetszett, s mert már volt gyakorlatom festésben,
gondoltam ez sem fog ki rajtam.
Így elmerültem a bútorfestés témában, vásároltam alapozót és festéket, majd belevágtam.
Csiszoltam, alapoztam, festettem, viaszoltam.
Beleszerettem.





Ez a komód nem az a komód.
Ez egy régebbi, natúr, fenyõ, mindig a miénk volt.
Most ezt mutatom, mert a birsalmát ezen fotóztam.





A tetejét és oldalát némi csiszolás, portalanítás után ecettel és saját keverésû
 páccal kentem, majd natúr viasszal zártam.
A fiókokat zsírtalanítás után két rétegben "olive" krétafestékkel festettem, 
majd natúr viasszal zártam.








 A képek ugyanarról a bútorról készültek, csak a fény változott.




Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017...

sponsored links

Keres?s