Birslekvár
sponsored links
A birsalma az egyik legmagasabb pektintartalmú gyümölcs, ezért lekvárt készíteni belõle nagyon egyszerû és aránylag gyorsan is megy.
Idén, a birsalmasajt receptjébõl kiindulva a lekvárt is sütõben készítettem és mindenkinek csak ajánlani tudom, mert tényleg alig van vele munka.
A birsalmákat (vagy körtéket) alaposan megmossuk és szeleteljük úgy, hogy a magház ne kerüljön bele.
Tepsibe rakjuk a szeleteket, aláöntünk 2-2,5 dl vizet és idõnként átkeverve addig sütjük, amíg krémesen puha nem lesz, illetve a víz teljesen el nem tûnik alóla.
Nekem 25 x 35 cm-es tepsibe 2,5 kg szeletelt gyümölcs ment, így lett teljesen teli.
Ekkor lemérjük és kilónként 40 dkg cukrot adunk hozzá.
Botmixerrel ízlés szerint pépesítjük, lábosba tesszük és felforraljuk.
Ha hosszútávra tervezünk vele, adhatunk hozzá késhegynyi Na-benzoátot vagy K-szorbátot, de ha kisebb mennyiség készül, ez el is maradhat.
Sterilizált üvegekbe töltjük és lezárjuk.