Birsalmás-túrós lepény fûszeres, diós morzsával

2017-11-16

sponsored links







Azt hiszem, életemben nem ettem még annyi birsalmát, mint az idén. :D De meg kell hagyni, nagyon jól van ez így. Mármint az, hogy 2017 õsze számomra a birsalmáról szól. :) Az viszont sajnálatos, hogy eddig mellõztem ezt a különleges gyümölcsöt, és akárhányszor szóba került a gyerekkorom óta eltelt idõben, én mindig finnyogva közöltem, hogy ?nem szeretem?. Úgyhogy a kis birsalmafánk is szomorúan hullajtotta el a gyümölcseit, amikor a betegsége ellenére épp hozott is termést.
Elég szomorú, hogy az elkészítés kapcsán ez az érdekes gyümölcs csak birsalmasajtként vagy max. kompótként élt eddig a tudatomban, és nem vettem a fáradságot, hogy esetleg más elkészítési módok után nézzek. Pedig sokoldalúan felhasználható gyümölcsrõl van szó, és ha sajtnak továbbra sem nevezném a kedvencemnek, de más egyébnek számomra igenis szerethetõ ? imádtam levesnek, kellemes ízû volt süteménybe tölteléknek, ill. krémnek, és pikánssá tette a húst, csak hogy néhány példát említsek abból a kevés módozatból, ahogyan eddig felhasználtam.
Biztos sokan vannak úgy jelenleg is a birsalmával, ahogyan én voltam. De aki idegenkedik tõle, annak azt javaslom, tegyen mégis 1-2 próbát vele, mert megéri. :) Ilyen ez a sütemény is ? nagyon finom. :) És éppen a birsalma fanyarsága teszi kicsit különlegesebbé, amihez a fûszeres morzsa kifejezetten illik. Az illata betöltötte a lakást. :)
Ha pedig csak amiatt nem készítenek belõle különbözõ ételeket, mert kemény a húsa, és nehéz vele dolgozni, akkor arra is van megoldás: kerámiakés! :D Nem vicc, a fém pengéjû késnél is könnyebben lehet szeletelni vele. ;) Hát kalandra fel, kedves sorstársaim, szeressétek meg ti is a birsalmát! :D






Hozzávalók kb. 20x32 cm-es tepsihez:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
4 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
? mk. só
3,5 dkg olvasztott vaj + a sütõformához
1 felvert tojás fele
1 dl tej
1,5 dkg friss élesztõ

Morzsalékos tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg finomítatlan nádcukor
5 dkg durvára tört dióbél
10 dkg hideg vaj
? mk. õrölt fahéj
? mk. õrölt gyömbér
késhegynyi õrölt szerecsendió
késhegynyi õrölt szegfûszeg

Krémhez:
50 dkg túró
10 dkg tejföl
10-15 dkg porcukor
6 dkg vaj
1 cs. vaníliás pudingpor
2 tojás + a felvert tojás másik fele
? citrom reszelt héja

Feltéthez:
50 dkg birsalma (tisztítva mérve)
5 dkg cukor
? citrom leve
2 dl víz

elkészítés:

  1. A lisztet tálba mérjük, a közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztõt, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, egy kevés lisztet, és simára keverjük a langyos tejjel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a langyosra hûlt, olvasztott vajat, a kétféle cukrot, a sót, a felvert tojás felét, és megdagasztjuk. Vajjal vékonyan kikent tálban, letakarva megkelesztjük.
  3. A morzsalékos tésztához a fûszerekkel, cukorral, dióval kevert liszthez adjuk a hideg vajat, és a kezünkkel morzsalékosra dolgozzuk. Hûtõbe tesszük.
  4. A krémhez a porcukrot a puha vajjal kihabosítjuk, és egymás után belekeverjük a reszelt citromhéjat, az áttört túrót, a tejfölt, a pudingport, valamint a tojásokat. (Ha édesebbre szeretnék, ezen a ponton tehetünk még bele porcukrot.)
  5. A molyhos rétegtõl lesúrolt birsalmák magházát kivesszük, a gyümölcshúst cikkekre vágjuk, majd felszeljük. (A gyümölcsöt, ha nagyon hibás a héja, meg is hámozhatjuk.)
  6. A gyümölcsszeleteket lábasba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot, felengedjük a vízzel, felforraljuk, majd kis lángon, lefedve kb. 5 perc alatt félpuhára fõzzük. A gyümölcsöt szûrõkanállal átszedjük egy nagyobb tálba, és hûlni hagyjuk. (A visszamaradt fõzõlébõl pl. teát is készíthetünk.)
  7. A megkelt tésztát lisztezett felületen a tepsinél egy kicsit nagyobbra kinyújtjuk, kibéleljük vele a kivajazott tepsit úgy, hogy körben kialakítjuk a tészta széleit, majd letakarva 20 percig kelesztjük.
  8. A túrómasszát a tésztára öntjük, elsimítjuk, elosztjuk rajta a birsalmaszeleteket ? egymáshoz képest kissé eltolva ?, majd megszórjuk a lehûtött, morzsalékos tésztával. Elõmelegített sütõben készre sütjük, majd a sütõbõl kivéve langyosra hûtjük. Felszeleteljük, és igény szerint tejszínhabot kínálunk mellé.
sütési hõfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idõ: kb. 35 perc

Ötlet: innen













Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/11/birsa...

sponsored links

Keres?s