Birsalmás rétes

2014-02-03

sponsored links

Rétest általában  nyáron eszünk.


Cseresznyést-,meggyest- ,barackosat-,almásat-,( talán) mákosat még õsszel is készítünk sõt káposztásat is. Birsalmásat  viszont" csak" télen  ehetünk, feltéve ha van birsalmánk. Hát nekünk van, mint arról  már korábban tettem említést  Nagyon  sok birsalmára tettünk szert, az elmúlt hónapokban, be is mutattam néhány  birsalmás  receptet. Készült  birsalmasajt, születés napi torta, likõr, bonbon, köret, mártás és leves is birsalmából.

Rétes eddig nem, most pótoltuk e hiányosságot, itt  a birsalmás  rétes receptje is.

Birsalma kompótot készítettem elõször, vagyis  a birseket megmostam  kockára vágtam és  enyhén citromos   fûszeres( fahéj,szegfûszeg,szegfûbors) vízben  fél puhára fõztem.Kihûlés után leszûrtem .Cukrot  olvasztottam, mikor  színt kapott belekevertem  a fahéjat és a  birsalmát, pár percig kevergettem,  így  a birsalma kockákat minden oldalról befedte  a karamelizálódó cukor.Lehet tovább fûszerezni leheletnyi  szegfûszeg,szegfûbors és fahéj  keverékével.
A kiterített rétestésztára helyeztem  a  birsalmás masszát még egy kevés   fahéjjal meghintettem  és feltekertem.
Pirosra, ropogósra sütöttem.

Meghinthetjük  porcukorral  vagy  juhar sziruppal. Mi kevésbé édesen szeretjük   így ez  lépés  nálam kimaradt.

 

Egy "kupica" birslikõr viszont jutott mellé :

Folytats a blogon ... rozmaringesibolya.blogspot.com/2014/0...

sponsored links

Keres?s