Birsalmás pulykaleves
sponsored links
Hozzávalók 6-8 személyre: 2 pulykaszárny(kb. 50 dkg), 40 dkg sárgarépa, 2 dkg petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 2-3 birsalma, 2 tojás sárgája, 2 dl tejszín, só, bors, petrezselyemzöld, 1 teáskanál kacsa vagy libazsír, 1 citrom.
Elkészítése: A pulykaszárnyat megmossuk, hideg vízben fõni tesszük. Mikor felfõtt, a keletkezõ habját szûrõkanállal leszedjük, sózzuk, borsózzuk és fedõ nélkül, lassú tûzön fõzzük. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra, a sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret karikákra vágjuk, majd a zsíron együtt megdinszteljük. Mikor a hús félig megfõtt, a leveshez adjuk. A birsalmát megpucoljuk, kockákra vágva, kevés citromos vízben tartjuk. Mikor a hús megfõtt, kiemeljük és betesszük a birsalmát meg az apróra vágott petrezselyemzöldet és 3-4 percig fõzzük. A tojássárgát kikavarjuk a tejszínnel, kevés levessel hõkiegyenlítjük, rátöltjük az ételre és kis lángon 1 percig forraljuk. A húst leszedjük a csontról és visszatesszük a levesbe. Tálaláskor ízlés szerint citromlével savanyítjuk.
Megjegyzés: A levest pulyka aprólékkal is készíthetjük, ebben az esetben még fõzés elõtt vágjuk fel falatnyi darabokra.