Birsalmasajt sütõben
sponsored links
Van már egy birsalmasajt recept a blogon, hagyományos módon készítve, azaz jó sokáig és sok cukorral felfõzve.
Próbáltam párszor csökkenteni a cukor mennyiségét, de általában az lett a vége, hogy kanállal ettük ki a formából a "sajtot", mert hetek után is lágy maradt a közepe.
Múlt héten hallottam ezt a (számomra) új módszert, amit most ki is próbáltam és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.
A cukor mennyisége és a fõzés ideje is jelentõsen csökkent, plusz a kiöntéstõl számított 24 órán belül teljesen meg is keményedett az anyag.
A birsalmákat (vagy körtéket) alaposan megmossuk és szeleteljük (a héja marad).
Egy tepsibe rakjuk a gyümölcsöt és kevés vizet öntünk alá, éppen csak annyit, hogy sütés közben ne égjen le. Normál méretû 25 x 35 cm,es tepsibe 2-2,5 dl vizet számítunk.
Forró sütõbe toljuk és 40-50 perc alatt megsütjük. Idõközben 3-4-szer átkeverjük, hogy egyenletesen puhuljon.
Ha teljesen krémesre puhult, és a víz is eltûnt az aljából, megmérjük és lábosba tesszük. Kilónként 50 dkg cukrot adunk hozzá és botmixerrel pépesítjük.
Közepes lángon kevergetve nagyjából háromnegyed órát fõzzük vagy addig amíg jó sûrû nem lesz.
Ekkor alufóliával bélelt formákba öntjük a gyümölcspépet és száraz, langyos helyen tartjuk, amíg meg nem dermed.