Birsalmasajt

2017-11-06

sponsored links

Életem elsõ birsalma sajtja 2 éve készült és nagyon jól sikerült. Gyönyörûen összeállt, nagyon finom is lett, úgyhogy igencsak büszke voltam rá. ?
Nem is olyan nehéz, mint aminek az ember gondolná, bátran álljatok neki.
Ha valamiért mégsem állna össze, akkor jó lesz lekvárnak! ?

Hozzávalók

  • 1,3 kg birsalma (2 nagyobb db)
  • 2 dl víz
  • 1 citrom leve
  • 70 dkg kristálycukor

Elkészítés

  1. A birsalmákat jól megmossuk és feldaraboljuk. – Én kiszedtem a magházukat, de sokan azzal együtt fõzik, mivel abban van a legtöbb pektin. Én nem akartam a birsalmapépet átpasszírozni, úgyhogy csak a héjukat hagytam rajtuk.
  2. Kisebb darabokra vágjuk és egy széles lábosban fedõ alatt feltesszük õket párolni. Fél citrom levét hozzákeverjük. – Elõször csak kevés vizet öntöttem rájuk, de pillanatok alatt elillant vagy az alma szívta be, ahogy egyre jobban pépesedett, ezért, hogy ne égjen meg, végül apránként, összesen 2 dl vizet öntöttem hozzá. Még így is elég sûrû lett a kész pép, így nem aggódtam amiatt, hogy nem áll össze és folyós lesz.
  3. Ha már jól megpuhultak, egy botmixerrel jól összeturmixoljuk az egészet. Ez kicsit hosszabb idõ, mivel a héjukat is apróra kell darálni.
  4. A birsalmapépet (ami 1070 g lett a pürésítés után) egy jó nagy, és magas falú fazékba öntjük. Elkeverjük a 70 dkg kristálycukorral és a másik fél citrom levével.
  5. Felforraljuk és 20 percen át fõzzük. – Amikor elkezdett pöfékelni, gyorsan megkevertem, így elkerültem, hogy mindent összefröcsköljön. De ha a lehetõ legmagasabb fazékba tesszük, talán nem kell tartanunk a pöfékelés miatt.
  6. Egy kisebb és egy nagyobb királytorta (vagy püspökkenyér) formát kibélelünk alufóliával és a forró pépet elosztjuk bennük.
  7. Szellõs, hûvös helyre tesszük és 1-2 nap után, miután megbizonyosodtunk arról, hogy összeállt a massza, egy fóliával bélelt tálcára borítjuk és minden nap megfordítjuk, amíg kellõképpen ki nem szárad. (A sajt alatt mindig nedves a fólia, ezért egy papírtörlõvel mindig törülgessük szárazra.)

 


Folytats a blogon ... gasztro.kabocaweb.hu/lekvarok-dzsemek...

sponsored links

Keres?s