Birsalmasajt egyszerûbben

2017-10-17

sponsored links

Újra itt az õsz, és újra itt a birsalmasajt. Ezúttal kétféle színben indult, de még nem látszik a sötétedés. Azért ha a két nagyobb szívet összehasonlítják, akkor talán érzékelhetõ némi különbség. A barna foltok a kis kockákban meg a virágformában diótól és mazsolától származnak. A szíveket (a legalsó képen látszik) megszórtam egy kis mákkal és szezámmaggal. Csak a móka kedvéért. 
Hozzávalók:
1 kg birsalmapép
80 dkg cukor
citromlé
mazsola
diódarabok
Elkészítés:
2 kg 70 dkg birsalmám volt. A magházát ezúttal nem vágtam ki (ezért egyszerûbb), de a sérüléseket igen. Fél liter vizet öntöttem hozzá,  és egy lábasban állandó keverés mellett puhára fõztem. Szûrön lecsepegtettem, és a robotgép paradicsompaszírozó részén áttörtem. 2 kg 30 dkg pépet kaptam. 1 kg birsalmához 80 dkg cukrot számítottam, majd a pépet két részre osztottam. Az elsõhöz adtam még kb fél citrom levét. Olyan sûrûre fõztem fél óra alatt, hogy a tányéron elkezdjen szilárdulni a rácseppentett massza. Vízzel öblített formákba öntöttem. A kisebbeket már másnap ki lehetett borítani, de a nagyobbakat csak harmadnap tettem ki rácsokra száradni. Most is ott vannak, bár a számuk most már fogyogat.:)
A második adaghoz nem adtam citromlét, annak majd bordóra, barnára kell változnia idõvel.

A rudakat sütõrácson szárítom, de olyan avítt szegény, hogy nem akartam közzé tenni a képét, ezért kerültek papírra. 
Itt jobban lehet látni a színkülönbséget.

Olvastam, hogy az Édenben Éva birsalmát kóstolt, és azt kínálta Ádámnak. Hát ez több okból sem lehet igaz. Egyrészt mert nem tudjuk, hogy milyen gyümölcs volt, másrészt meg azért, mert nagy kiszúrás lett volna. Habár azt is írják, hogy keleten sok birsalmafajta létezik, van olyan, amit meg lehet enni nyersen is.
Sokat gondolkodtam azon, hogy mire használhatták a birsalmát a cukor elõtt idõkben, és ha van más fajta, mint a miénk, akkor miért nem olyat hoztak el õseink.  A mienk nyersen ehetetlen, fõve sem túl finom, ha nincs benne édesítõ. Persze mézzel fel lehetett javítani régebben is, amint azt egy római kori szakácskönyvben Apicius mester javasolja. És póréhagymával fõzte össze. Brrrrr! Így jobban megértjük, hogy miért omlott össze a Római Birodalom. :)
Kis érdekesség: A Kanári szigeteken és Dél-Amerika egyes helyein a fiatalok érdekes játékra használják a birsalmát. Ha az érett birset sós vízbe teszik, akkor édesre változik az íze. Ezért egyesével beledobálják a gyümölcsöket a tengerbe. A játékosok rohannak érte, és aki elõször eléri, az kapja az elsõ harapást. Újra bedobja, és addig tart a játék, amíg elfogy a birsalma. (Írtam az angol Wikipédia oldal felhasználásával)


Folytats a blogon ... korsocska.blogspot.com/2017/10/birsal...

sponsored links

Keres?s