Birsalmasajt - Birsalmalekvár

2012-11-23

sponsored links


Az én konyhámban népszerû ez a gyümölcs Nyersen rághatatlan, hámozni is nehéz, de elkészítve sokféle formában egyedülálló.
A birsalma vagy birskörte Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein õshonos. Azért mondják, vagy birskörtének, mert ez nem két külön növény termése. Ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Általában a kevés magvú gyümölcsök megnyúltabbak.
Úgy tartják, hogy a mítikus aranyalmák, amelyet Paris adott Afroditének, valójában birsalmák voltak. Tehát igen régóta nagy becsben tartott gyümölcs.
Kemény állaga miatt több idõt igényel a tisztítása, darabolása, de megéri, mert finom. Nagyon régi szakácskönyvekben is sok birssel készülõ ételek vannak. Készíthetõ belõle almabor, gyümölcslé, befõtt, kompót, lekvár dzsem, gyümölcsleves, gyümölcsszósz, likõr, birsalmasajt, sült kacsacomb mellé kitûnõ kompótként. Falusi lakásokban kellemes illatosító, ezért tartották mondjuk a szekrény tetején. Nálunk is volt így birsalma, pedig nem falun nõttem fel.
Amit én készítettem birsalmasajtot az a változat, amikor hosszabb ideig szárítjuk pl. 2 hét, akkor a színe sötétedik és laposabb is lesz a száradás következtében, és rágósabbá is válik, de mi így szeretjük, nem kocsonyás, zselés állagúnak. Igen alkalmas desszerttálakra darabolni vagy kis kockákra vágva püspökkenyérbe belesütni.

Birsalmasajt - Hozzávalók:

2 kg birsalma, cukor ízlés szerinti, (de lehet fruktoz is, én ezt tettem bele és csak 30 dkg-ot, én hüledezek amikor ...

Folytats a blogon ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2012/11...

sponsored links

Keres?s