Birsalma lekvár

2011-10-24

sponsored links


Odavagyok a birsalmáért. Afféle különc az istenadta, nyersen nem engedi magát megenni. Milyen gyümölcs az olyan, amit elõször meg kell fõzni ahhoz, hogy beleharaphassak? Most esik le a tantusz... lehet, hogy a bergamott is ezzel vett le a lábamról? Korábban csak annyit tudtam róla, hogy az Earl Grey teát ízesíti, de fogalmam sem volt, milyen minõségében. Aztán egyszer, egy olivaolaj kóstolón bergamott ízesítésût is kipróbáltunk, és az íz olyan hatással volt rám, hogy tovább már nem halaszthattam a jó öreg google bevetését - azóta tudom, hogy a bergamott egy citrusféle, egyáltalán nem lehet megenni, csakis a héjából nyert illóolajat fogyasztjuk - esetemben az élmény óta abnormálisnak is nevezhetõ mennyiségben.
Mielõtt terjengõs sztorizásba kezdenék arról, mi mindenben próbáltam már ki, majd töprengeni kezdenék, hogy még mi mindenbe lehetne, térjünk szépen vissza a birshez. Amit, gondolom a formakülönbségek miatt, hol körtének, hogy almának titulálnak, találkoztam már pár grammos, és több kilós egyedekkel is - elõbbi maga a rémálom, utóbbi a háziasszony barát verzió, sokkal könnyebb vele dolgozni.
Na, hát nekem most nem volt szerencsém, mert a kb.10 kiló, amit a szomszéd nénitõl kaptam, kis túlzással mini mandarin méretû volt, viszont egy merõ kukac, így a tisztítás önmagában kb. háromszor annyi ideig tartott, mint az érdemi lekvár készítés.
Még nem nyitottam ki az elsõ üveget, de ajánlom, hogy szenzációs legyen .... kegyetlenül sajognak a ...

Folytats a blogon ... gasztroterapia.blogspot.com/2011/10/b...

sponsored links

Keres?s