Birkapörkölt - háztáji növendékbõl
sponsored links
Elõre szomorú vagyok, mert ezt a posztot sokkal kevesebben fogják látogatni, mint csirke, vagy nemzetközi ételkülönlegességeimet.
A birkahús nem tartozik a legnépszerûbb húsfélék közé, pedig megfelelõ alapanyagból, megfelelõ elõkészület után rendkívül ízletes, egyszerûségében is különleges ételek készíthetõek belõle. Nagy rajongója vagyok, ha Törökországban járok, akkor élem ki igazán magamat. Ott minden étterem vezetõ fogásai birkából készülnek, még a szállodákban is be-becsempésznek egy-egy birkaételt a kínálatba.
Az egyik legegészségesebb húsféle, tudtommal az állomány jó részét szabadtartásban nevelik, így lényegesen kevesebb az összenyomorított, táppal etetett egyed, mint mondjuk a csirke tekintetében. Különösen igaz ez erre a növendék birkára, melybõl néhány kilogramm vegyes húst kaptam egy ismerõsömtõl.
A sztorit már elmeséltem, sõt, már egy török/keleti fûszerezésû igazán ínycsiklandó fogást már be is mutattam ebbõl a hússzállítmányból.
A színhús egy részét ehhez a keleti bárányraguhoz használtam fel:
Keleti - Baharat - fûszerezésû gombás birkaragu vaníliás francia palacsintametélt-ágyon
A színhús többi részébõl, valamint csontos lábszárdarabokból és némi belszervbõl pedig pörköltet készítettem.
Ránézésre látszott, hogy nagyszerû, növendékhússal van dolgom, egyszerûen, de nagyszerûen akartam elkészíteni ezt a pörköltet.
Hozzávalók 6 adaghoz: ...