Bio - biodinamikus - szõlõtermesztés
sponsored links
Teázó szõlõtõkék ? ez lenne a jövõ?
Megkétszerezõdött a bio borászatok száma hazánkban az elmúlt pár évben, a magyar termelõk többsége a bor minõségén szeretne javítani az újításokkal. A bio az elsõ lépésük a természet felé, sokan már a biodinamikus gazdálkodás iránt is komolyan érdeklõdnek. Eszerint a borászat jövõje a gépek és vegyszerek kiiktatásában rejlik, helyüket a lovak, gyógynövények és a különbözõ preparátumok veszik át.
Abban a korban, amikor a költséghatékonyság a technológiai fejlõdés vezérelve, meglepõ, hogy a borászatban éppen az õsi, természeti kultúrákhoz érdemes visszanyúlni a gazdaságosság javítása érdekében Emellett a minõségen is lehet javítani azzal, ha a modern termelési eszközök helyére olyan hétköznapi dolgok lépnek, mint a Hold mozgásának követése, vagy az, hogy valaki teát fõz egy szõlõtõkének. A biodinamikus gazdálkodás nem pusztán egy divathullám meglovagolásáról szól, a díjnyertes borkészítést is olcsóbbá teszi.
A biodinamikus termelés alapelve a természetközeliség, ezekben a borászatokban lovakat használnak, és csalánnal, vagy éppen teával permeteznek. A szõlõ gondozása közben a Hold mozgását is figyelembe veszik, a föld táplálására pedig különbözõ természetes anyagokat tartalmazó preparátumokat készítenek.
Zadravec Zsolt öt éve dolgozik az osztrák Sepp Moser borászat szõlészeti vezetõjeként. A termelés minden részletében biodinamikus, amelynek köszönhetõen a szõlõ ellenálló a betegségekre, a belõle készült borok pedig zamatosabbak és különlegesebbek. Zadravec Zsolt magyar pincészetek tanácsadójaként is dolgozik, emellett a VinCE Budapest Wine Show biodinamkus elsõk mesterkurzusának társelõadója Monty Waldinnal. Meggyõzõdése, hogy a biodinamika a hazai borászok számára is kitörési lehetõséget jelent, és utat nyithat a magyar borászatnak a külföldi piac felé is.
?Külföldön már elvárás, hogy egy bor bio legyen, de legalábbis ökotudatos gazdálkodásból származzon. Tudják ezt a magyar borászok is, ezért évrõl évre egyre több pincészet tér át a környezettudatos, természetközeli borgazdálkodásra. A biodinamikával kapcsolatosan azonban még sokan szkeptikusak, pedig ha idõben felismernék a lehetõséget, kimagasló eredményeket érhetnének el akár a világpiacon is. Ez a technológia ráadásul, amellett, hogy környezetkímélõbb, olcsóbb is a hagyományos módszereknél? ? mondta el Zadravec Zsolt.
Monty Waldin angol borszakíró az 1990-es évek elején kezdett el a biodinamikával foglalkozni, amikor még egyáltalán nem volt ?divat?, és azóta több könyvet adott ki a témában. Európában illetve Amerikában számtalan pincészetet lát el tanácsával és rendszeres bírája a Decanter?s World Wine Awards-nak. Az április 5-i mesterkurzusukon nem csak többet tudhatunk meg a természetközeli gazdálkodásról, de csodálatos biodinamikus borokon keresztül tapasztalhatjuk meg ennek a gyümölcsét, mint az osztrák Sepp Moser vagy a Nikolaihof pincészet tételei.
Bõvebb információ: https://vincebudapest.hu/mesterkurzusok/
forrásom a http://mixonline.hu/Cikk.aspx?id=148696