Bihari káposzta - Varzã de Bihor
sponsored links
A román gasztronómia egyik kiemelkedõ alakja volt Radu Anton Roman(1948-2005), író, újságíró, a román tradicionális gasztronómia lelkes kutatója. Saját elmondása szerint a nehézségek és az éhezés vezette rá az étel szeretetére, amikor édesanyja korai elvesztése miatt tizenévesen tanult meg nagyon kevés pénzbõl gazdálkodni és fõzni. 1998-ban jelent meg ? Román fogások, borok és szokások? (Bucate, vinuri ?i obiceiuri române?ti) cimû könyve, melyben régiókra bontva mutatja be Románia tradicionális ételeit, népszokásait és hiedelmeit. A könyv megjelenése sikert hozott Radu A.R. számára, a munkáját és gyûjtéseit egy tv sorozatban is be tudta mutatni, sajnos már nem sok ideig. Az alábbi étel receptje ebbõl a könyvbõl van.
Bihari káposzta
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej friss káposzta, 40 dkg sertéscomb, 20 dkg füstölt hús vagy oldalas,1 piros paprika, 1 paradicsompaprika, 3-4 paradicsom, 1 dl paradicsomlé, 1 hagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 evõkanál zsír, csombor, kapor, só, bors, 1,5 dl tejföl.
Elkészítése: A hagymát és a paprikákat apróra vágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a kockákra vágott sertéscombot meg füstölt húst és fehéredésig dinszteljük. Sózzuk, borsózzuk, majd fedõ alatt pároljuk, kevés vizet töltve mindegyre alája. míg a hús majdnem puha lesz. A káposztát laskára vágjuk, forró sós, csomboros vízbe tesszük és 2 percig fõzzük, majd leszûrjük és alaposan lecsöpögtetjük. A káposztát rátesszük a húsos-hagymás alapra, hozzáadunk két meghámozott és apróra vágott paradicsomot, a paradicsomlét, az áttört fokhagymát meg az apróra vágott kaprot, könnyedén összeforgatjuk, majd az egészet egy tepsibe tesszük. Rásimítjuk a tejfölt, megszórjuk kevés kaporral és kirakjuk a megmaradt és karikákra vágott paradicsomokkal. Forró sütõben, kb. 20-30 percig sütjük.
Radu Anton Roman ne-a adus gust, tradi?ie ?i culturã prin cartea sa "Bucate, vinuri ºi obiceiuri româneºti", care este un re?etar inspirat din tradi?iile populare vechi, racordat la calendarul popular ?i cu prezentarea etnograficã a obiceiurilor din popor. Re?etele sunt prezentate în mod familiar, a?a cum au fost ele pregãtite în copilãria noastrã în bucãtãria bunicii. Pregãti?i mâncare dupã aceste re?ete când pofti?i ceva bun, tradi?ional, sau vã este dor de gusturile ?de la ?arã?.
Varzã de Bihor
Ingredientepentru 4 persoane: 1 cãpã?ânã varzã de varã, 400 g pulpã de porc, 200 g piept de porc afumat sau costi?ã afumatã, 1 ardei ro?u sau gogo?ar, 3-4 ro?ii, 100 ml bulion, 1 ceapã, 1 cã?el usturoi, 1 lingurã unturã, cimbru, mãrar, sare, piper, 150 ml smântânã.
Prepararea: Ceapa ?i ardeiul se mãrun?esc, se înãbu?ã în unturã, apoi se adaugã pulpa de porc ?i pieptul afumat tãiate cubule?e ?i se înãbu?ã în continuare pânã ce pulpa de porc se albe?te. Se asezoneazã cu sare ?i piper ?i se fierbe sub capac, adãugând pu?inã apã ori de câte ori este nevoie, pânã când carnea se pãtrunde. Varza se taie fidelu?ã ?i se opãre?te 2 minute în apã fierbinte cu sare ?i cimbru, apoi se strecoarã ?i se lasã la scurs, dupã care se pune peste carne. Se adaugã 2 ro?ii decojite ?i mãrun?ite, bulionul, usturoiul pisat, mãrarul mãrun?it, se amestecã ?i se pune într-o tavã. Se pune deasupra smântâna ?i ro?iile rãmase ?i tãiate rondele. Se introduce în cuptorul fierbinte pentru 20-30 minute sau pânã când se rumene?te.