Bigos - lengyel húsos káposzta

2012-12-04

sponsored links


Ugyanabban a régi szakácskönyvben bukkantam rá, amelyikbõl a vadász bab is készült. Ezt az tradicionális lengyel ételt tulajdonképpen a mi székely káposztánk gazdagabb, ízesebb változata.
Bár a családunkban lengyel származású családtag is akad, (unokatestvérem csodaszép felesége) ritka találkozásaink egyikén sem került még szóba a bigos. Na jó, semmilyen étel nem került még szóba, de ezen azt hiszem majd változtanunk kell. Mélyebb ismeretséget kell kötnöm a lengyel konyhával, ha minden ételük ilyen jó.
Én most (majdnem) hûen követtem a szakácskönyv utasításait. Éppen csak a hús mennyiségét négyszereztem meg, mert ehhez a mennyiséghez nevetségesen kevésnek találtam a könyv által írt 25 dkg húst, és pluszban még almát is tettem bele, mert minden más általam olvasott recept azt is írt hozzá. A könyv említ némi lisztet sûrítésnek, de én ezt most teljesen feleslegesnek találtam.
Egyébként ez is amolyan ahány ház annyi szokás étel, tehetünk bele bármilyen húst a marhától kezdve a szárnyasokig, füstölt húst, kolbászt vagy szalonnát. Tökéletes étel a maradék húsok eltüntetésére, de azért némi füstölt mindenképpen kerüljön bele. Na és a gomba állítólag elmaradhatatlan hozzávaló.
Abban a lengyel háziasszonyok egyetértenek, hogy a bigos akkor a legjobb, ha három napig hideg helyen állt. Sõt, az elvetemültek 3 nap után elõveszik, és még három órát fõzik. Na ilyet én nem tettem. Mindenesetre erre a káposztaételre is igaz, hogy napról napra egyre finomabb lesz.

Hozzávalók:
0,8 kg fejes káposzta
0,5 kg savanyú káposzta ...

Folytats a blogon ... csiperke.blogspot.com/2012/12/bigos-l...

sponsored links

Keres?s