Beton torta
sponsored links
RĂ©gĂłta tervben volt egy beton torta. MiutĂĄn egĂ©sz formĂĄs habcsĂłkokat sikerĂŒlt sĂŒtni egyĂ©rtelmĂ» volt, hogy most mĂĄr megprĂłbĂĄlkozom egy ilyen tortĂĄval.
Nem vagyok hĂve a mestersĂ©ges szĂnezĂ©knek, de a tintahal tinta most nem volt opciĂł. HalĂzĂ» torta Ă©s habcsĂłk elĂ©g merĂ©sz lett volna.Ăgyhogy fekete Ă©telfestĂ©k porral szĂneztem.
Burkolathoz egy svĂĄjci vajkrĂ©m sokkal kemĂ©nyebb lett volna, de egy kis itthoni tortĂĄhoz (amit nem kell szĂĄllĂtani) bĂ”ven megfelelt egy mascarponĂ©s krĂ©m, amit egyszerĂ»en a fekete porral szĂneztem.
A torta belĂŒl karĂĄcsonyi fĂ»szerezĂ©sĂ», akĂĄr mĂ©zeskalĂĄcstortĂĄnak is nevezhetnĂ©m, csak Ă©ppen mĂ©z nem volt benne. Sajnos a szeletekrĂ”l elfelejtettem kĂ©pet kĂ©szĂteni: 4 karĂĄcsonyi fĂ»szeres lap közĂ© kerĂŒlt mascarpones krĂ©m Ă©s habcsĂłktöret (fehĂ©r habcsĂłkot tördeltem fel hozzĂĄ).
HozzĂĄvalĂłk (8-10 szelethez, 18 cm-es tortĂĄhoz):
Tortalap (kĂ©t 18 cm-es tortaformĂĄban sĂŒtöm):
3 nagy tojĂĄs
250 g nĂĄdcukor
300 g (tönköly) finomliszt
1 ek. sĂŒtĂ”por
1 ek. Ôrölt fahéj
1/4 tk. Ôrölt gyömbér
1/2 tk. Ôrölt kardamom
1 tk Ôrölt szegfûszeg
csipetnyi sĂł
220 ml zsĂros tej
180 g olvasztott vaj
VanĂlia Ă©s betonkrĂ©m: 350 g mascarpone + 350 ml tejszĂn + 1-2 ek. porcukor + egy rĂ©szĂ©be fekete Ă©telfestĂ©k (por)
Habcsók töret és habcsók a tetejére (nagyjåból 35 habcsókot hasznåltam fel)
A sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂtem 180 fokra. KĂ©t 18 cm-es tortaforma aljĂĄt kibĂ©lelem sĂŒtĂ”papĂrral. A tortalaphoz a vajat megolvasztom, hagyom kihĂ»lni. A tojĂĄsokat a cukorral robotgĂ©ppel habosra keverem. A liszthez keverem a sĂŒtĂ”port, a sĂłt Ă©s a fĂ»szereket. A tejet is elĂ”kĂ©szĂtem, szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ»re melegĂtem. A habos tojĂĄshoz keverem adagolva a lisztes keverĂ©ket, tejet Ă©s vajat. Alaposan összekeverem. A kĂ©t tortakeretbe osztom a masszĂĄt Ă©s az elĂ”melegĂtett sĂŒtĂ”ben 30-35 perc alatt kĂ©szre sĂŒtöm. TĂ»prĂłbĂĄval ellenĂ”rizni Ă©rdemes. Hagyom teljesen kihĂ»lni, majd mindkĂ©t tortĂĄbĂłl kĂ©t egyforma vastagsĂĄgĂș tortalapot vĂĄgok. A teteje nĂĄlam pĂșpos lett, azt nem hasznĂĄlom fel, levĂĄgom.
A krĂ©mhez a tejszĂnt kemĂ©ny habbĂĄ verem. A mascarponeba egy spatula segĂtsĂ©gĂ©vel beledolgozom a porcukrot Ă©s adagonkĂ©nt a tejszĂnhabot. Ăvatosan forgatom bele, nehogy összetörjem a habot.
A krĂ©met nagyjĂĄbĂłĂŒl 5 rĂ©szre osztom. 3 rĂ©sze fehĂ©ren kerĂŒl a tortĂĄba, a maradĂ©kot pedig a fekete porral szĂnezem. Lehetne akĂĄr mĂĄrvĂĄnyosan is szĂnezni, kinek hogy tetszik Ă©s mennyire sötĂ©t betont szeretnĂ©nk, aszerint kerĂŒljön bele fekete por.
ĂsszeĂĄllĂtom a tortĂĄt. Az alsĂł tortalapĂ”ra kerĂŒl a krĂ©m 1/5 rĂ©sze, rĂĄ tördelek bĂ”ven fehĂ©r habcsĂłkot, következik a mĂĄsodik lap, rĂĄ krĂ©m Ă©s habcsĂłktöret. HasonlĂłan jĂĄrok el a harmadik lappal is, majd rĂĄteszem az utolsĂł tortalapot. Azt mĂĄr szĂŒrke krĂ©mmel burkolom. ElsĂ” körben csak egy vĂ©kony krĂ©m rĂ©teget tettem rĂĄ Ă©s behĂ»töttem 1 ĂłrĂĄt. Ha kissĂ© megdermedt a torta, akkor mehetett rĂĄ a mĂĄsodik rĂ©teg szĂŒrke krĂ©m. A hideg tortĂĄt könnyebben lehet burkolni. Amint elkĂ©szĂŒltem vele Ășjra ment a hĂ»tĂ”be. VĂ©gĂŒl a krĂ©m egy picit soknak bizonyult 2 evĂ”kanĂĄlnyi megmaradt. A tetejĂ©re a habcsĂłk tĂĄlalĂĄskor kerĂŒlt rĂĄ, mert idĂ”vel az megpuhul.