Beszélgetés az egészség jegyében
sponsored links
Ellátogatott hozzám a helikonline kedves fõszerkesztõje Wágner Réka, ennek eredményeként jelent meg az alábbi írás, melyet most megosztok a blog olvasóival is. A riport eredetiben és a folytatás olvasható a www.helikonline.hu oldalon.
A valódi sáfrány
Meiszner Kati és egy cserszegtomaji varázskert fogadott az egyik napfényes délutánon. Amikor elõször megláttam, még nem tudtam, hogy egy tündérhez van szerencsém. Miután tettünk egy sétát a kertben és megismerkedtem a cicával is, leültünk a teraszra. Az asztalról hamarosan vendégváró falatok tekintettek rám.
- Milyen finomságokat hozott?
- Az egyik egy indiai édesség, csicseriborsó, dió és vaj van benne. A másik pedig almás, mandulával és mazsolával. Mindkettõben van cukor, ami egy sarkallatos pontja a mai egészséges életmódnak. A legtöbb betegség ennek köszönhetõ, fontos tudnunk, hogy bármelyik féle cukor rossz hatással van ránk. Ha mégis használunk, figyeljünk arra, hogy ne finomított legyen. Ebbe a sütibe igyekeztem kevés cukrot tenni. Az édes ízre ugyan szüksége van a szervezetünknek, hiszen bizonyos folyamatokat elindítanak vagy leblokkolnak. Amikor csak lehetséges, természetes édesítõszereket használok, például datolya vagy rizs szirupot; a nyersen készülõ édességekhez mézet adok.
- A só is egészségtelen?
- Egy bizonyos mennyiségben elengedhetetlen szervezetünk megfelelõ mûködéséhez, azonban nem mindegy, hogy milyet fogyasztunk. Én himalájai sót használok, ami nagyon drága ugyan, de éppen ezért takarékosan bánok vele. Régebben értékesebb volt a só, fizetõeszközként is használták, nem pazarolták. Naponta 4-5 g só az ajánlott és bizony, aki nem otthon fõz, észrevétlenül is túl sok cukrot és sót juttat a szervezetébe. Az általában boltban kapható sóba mesterséges jódot tesznek, amivel nem tud mit kezdeni a szervezet. Természetes jódra van szükségünk, amely a zellerben vagy a dióban is megtalálható. Például, amikor teavizet forralunk, tegyünk bele dióhéjat, abban is sok ...